Onlangs werd dan toch de nieuwe Joop van der Reijdenbrug geopend voor verkeer. Een prachtige brug. Rij er binnenkort eens overheen…en maak dan ook eens gebruik van het pontje in Valkenburg, bijvoorbeeld voor de terugweg….

Vaak is de komst van een brug de doodsteek voor een veerpont, vooral als het autoverkeer betreft. In dit geval is dat niet aan de orde. Beide voorzieningen, veerpont en brug, zijn bestemd voor voetgangers- en fietsverkeer en vormen een aanvulling op elkaar, zeg ik gelijk maar even.

Menig veerpont in Nederland is verdwenen door de angstig eenvoudige redenering dat de ene voorziening de andere uitsluit. In het Valkenburgse geval gaat die vlieger gelukkig niet op. Er zit nogal wat afstand tussen het Valkenburgse Pontje en de nieuwe Joop van der Reijdenbrug, om maar iets te noemen. Dat biedt kansen.

Allereerst is er de eigen verantwoordelijkheid van het Valkenburgse Pontje om zichzelf (nog meer) bekend te maken bij het grote publiek. Dat gaat al de goede kant op. Met een gloednieuwe Facebookpagina wordt het pontje bij onze inwoners onder de aandacht gebracht. Ik kan me zomaar voorstellen dat er nog wel meer (ludieke) acties volgen om dit eeuwenoude Valkenburgse Pontje ‘in the picture’ te houden.

Het Valkenburgs Pontje dient een maatschappelijk belang. Niet alleen met het overzetten van voetgangers en fietsers maar ook met de inzet van medewerkers van de Maregroep en de inzet van vrijwilligers op zon- en feestdagen. Wat goed dat dit Pontje mensen een zinvolle tijdsbesteding verschaft.

Daarnaast is er natuurlijk nog een andere maatschappelijke ontwikkeling waarbij het Valkenburgse Pontje een rol kan spelen. We vinden bewegen en gezondheid – terecht – van groot belang. In dit verband is het wellicht een idee als het Valkenburgse Pontje onderdeel gaat uitmaken van een interlokale ‘beweegroute’ waarbij men via het pontje naar de Joop van der Reijdenbrug kan fietsen of lopen. Hiermee hebben we gelijk het recreatieve aspect te pakken. Wat is er mooier dan met de fiets of te voet even pas op de plaats te maken en te genieten van de overtocht over de Oude Rijn? Zeker met het mooie weer van de afgelopen dagen is dat natuurlijk een feest.

Dat is gelijk een goede reden voor inwoners van onze gemeente, uit alle kernen, om eens gebruik te maken van het Pontje onder het motto ‘ken uw eigen gemeente’. Druk als we zijn met werk, kinderen, Netflix en andere bezigheden vormt het Pontje een mooi moment voor ‘onthaasting’. Gewoon even stilstaan en wachten tot je aan de andere oever wordt overgezet, draagt al bij aan het ordenen van je gedachten tijdens een mooi rustmoment.

Maak er binnenkort eens gebruik van. Laat het veer varen!