“Nee, dat kan niet en dat mag niet…” Regeltjes in overvloed, ook in de gemeente Katwijk. Sommigen hebben een heilzame werking en bij andere regeltjes heb ik het gevoel dat ze overbodig zijn. Het wordt denk ik tijd dat ook onze gemeente eens serieus aan de slag gaat met het onderwerp deregulering.

Verschillende gemeenten zijn Katwijk al voorgegaan. Op diverse gemeentelijke websites zie ik aparte pagina’s met het thema deregulering en kunnen inwoners en ondernemers daarop suggesties aandragen en een klachtenformulier invullen. Op de website van de gemeente Katwijk kan dat allemaal nog niet. Althans, het zoekwoord ‘deregulering’ levert negen zoekresultaten op, waarbij het zoekwoord in negen pdf-bestanden voorkomt, die geen enkele inwoner ooit zal lezen. Gemiste kans want het is natuurlijk altijd een goed idee om als gemeente open te staan voor ideeën uit de lokale samenleving. Uiteindelijk ben je er als gemeente voor je inwoners en niet andersom. Dit geldt natuurlijk ook voor alle instanties en instellingen die onder de gemeentevlag vallen.

Overbodige regeltjes
Het is misschien iets teveel van het goede om 80% van je regels te schrappen en de Algemene Plaatselijke Verordening als het ware uit te kleden. Toch is het een goed idee om continue scherp te zijn op overbodige regeltjes en het gevaar van betutteling. Stel inwoners dus in de gelegenheid om hun mening te geven over de gemeentelijke regeldruk. Op die manier blijft het onderwerp zichtbaar en is er sprake van een continue verbeterslag ten aanzien van gemeentelijke dienstverlening. Een gemeente is namelijk nooit ‘af’. Zeker op het punt van gemeentelijke dienstverlening naar inwoners, ondernemers en vrijwilligersorganisaties is een gemeente nooit ‘klaar’. Wie dat niet begrijpt heeft niets van ‘customer care’ en servicegericht werken begrepen.

Stap in de goede richting
Gelukkig zijn er op microniveau al wel een aantal positieve verbeteringen merkbaar. Voor het plaatsen van bijvoorbeeld dakramen, rolluiken, kozijnwijzigingen, dakkapellen en zonnepanelen is geen welstandstoets meer nodig. De omgevingsvergunning is ook een stap in de goede richting. Ook is het natuurlijk een goed idee om bestemmingsplannen niet tot op detailniveau te regelen.

Erfgoedcommissie
Verder is het natuurlijk ook een kwestie van gezond verstand gebruiken. We hebben in onze gemeente het geluk dat een gemeentelijk monument dankzij particulier initiatief wordt teruggebracht in de situatie zoals in 1936. De vraag is vervolgens in hoeverre de plaatselijke Erfgoedcommissie, als onderdeel van de lokale overheid, zich met details moet bemoeien. Doet een schuifpui nu werkelijk afbreuk aan de prachtige nieuwe villa Allegonda aan de Boulevard? Het voorstel van de Erfgoedcommissie om twee openslaande deuren op het westen te plaatsen, waar de wind vol op staat, getuigt niet van gezond verstand. Dit getuigt van detaillistische regelfetisjisme. Ieder weldenkend mens weet dat een zuid, noord of westerstorm dan voor overvloedig veel zand zorgt dat door de kieren naar binnen komt.

Pietluttige details
De Erfgoedcommissie zal het zich in haar enthousiasme niet realiseren maar het zijn deze kennelijk omstreden pietluttige details, die bij menig inwoner voor een ‘zie je wel-gevoel’ zorgen. Zie je wel, de overheid laat weer van zich horen als kampioen betuttelen. Stop de betutteling!