‘We zijn begonnen!’ Deze uitspraak van een presentator van een bekende talkshow is ook van toepassing op de plaatselijke politiek en de komende raadsverkiezingen. Op enkele gemeenten na, die vanwege gemeentelijke herindeling al eerder raadsverkiezingen kennen, maken alle gemeenten zich op voor 21 maart 2018. Ook in de gemeente Katwijk is de ‘warming-up’ voor de raadsverkiezingen begonnen.

Alle politieke partijen die meedoen aan de lokale raadsverkiezingen, en al diegenen die zich hebben aangemeld als kandidaat, kunnen spannende tijden tegemoet zien. Van de diverse kiesverenigingen wordt nogal wat gevraagd. Het schrijven van een verkiezingsprogramma, het vullen van de verkiezingskas, volgorde aanbrengen in de kandidatenlijst, rekrutering van de wethouderskandida(a)t(en), het peoplemanagement daar omheen en natuurlijk de strategiebepaling. Wat vinden wij als politieke partij waarover de gemeenteraadsverkiezingen in Katwijk zouden moeten gaan? Ik ga ervan uit dat de politieke partijen voldoende aandacht besteden aan deze vraag en daarmee het bepalen van de eigen strategie. Als het goed is heeft men de afgelopen vier jaar in contact gestaan met de (potentiële) kiezer, ideeën ontwikkeld, ontwikkelingen gevolgd, enzovoorts. Dat moet lukken.

Ik gun álle partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval meer dan 361 stemmen. Op basis van dit aantal werd onlangs een onderzoek over gemeentelijke overheidscommunicatie gepresenteerd. Persoonlijk vind ik deze respons wat aan de magere kant. Het onderzoeksbureau, de eigen portemonnee indachtig, achtte deze respons voor dit onderzoek wat was uitgezet onder 1800 inwoners betrouwbaar genoeg. Kennelijk waren slechts 361 inwoners te porren voor dit onderzoek. Op welke manier is dat onderzoek gecommuniceerd, vraag ik mij dan af.

Hopelijk vormt het geen slecht voorteken voor de opkomst op 21 maart 2018. Onze gemeenteraad verdient namelijk een overtuigend mandaat van de kiezer. Het is daarbij van belang dat beide partijen, politieke partijen en (stemgerechtigde) inwoners, elkaar serieus nemen. De (aspirant-)raadsleden en alle vrijwilligers die actief zijn bij een politieke partij zijn ook gewoon mensen die iets willen met hun gemeente. Als u denkt dat uw ideeën beter zijn dan wat u hoort of leest, wordt het tijd om politiek actief te worden. Aan de andere kant is het een misvatting dat de stemgerechtigde inwoners toch wel op úw politieke partij gaan stemmen. Mensen hebben het druk, moeten hard werken om het hoofd boven water te houden en laten zich niet zomaar sturen. Het risico is groot dat de zwijgende meerderheid wel gewoon een mening heeft en tegen hun (slechte) gewoonte in, dit keer wél gaat stemmen.

De ‘liefde’ zal in ieder geval van beide kanten moeten komen. Ongetwijfeld zullen alle politieke partijen zich de komende maanden van hun beste kant willen laten zien. Met aansprekende teksten en dito moties bij de Algemene Beschouwingen in november, nieuwe ideeën, gerealiseerde prestaties en wat al niet meer. Om in contact te blijven met de stemgerechtigde inwoner adviseer ik de raadsleden om binnenkort eens ouderwets langs de deuren te gaan. Laat de bewoner(s) even uitrazen, oefen als (aspirant)raadslid uw ‘verkoopgesprek’ en warm elkaar op voor het feestje dat gemeenteraadsverkiezingen heet.

Comments

comments

DELEN