Paardenminnend Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg wenst meer en betere ruiterpaden in onze gemeente. Gehoor geven aan die wens, die ik volledig begrijp, zal een uitdaging zijn. In een compacte gemeente als Katwijk met een hoge woondichtheid is het bieden van genoeg parkeerplaatsen al een probleem, laat staan ruiterpaden.

Toch is het goed als het nieuwe college deze wens nog het nieuwe collegeakkoord in fietst, als dat nog niet het geval is. De onderhandelingen zijn toch nog in volle gang dus een onderwerp meer of minder maakt niet zoveel uit. Bovendien, opschrijven kan altijd. De uitvoering is van later zorg, zeg ik maar even cynisch. Het is in ieder geval niet te hopen dat het collegeakkoord al keurig uitgeprint klaarligt. Dat zou de gesprekken met de VVD, Hart voor Katwijk en DURF niet zo geloofwaardig maken.

Het is goed om de verkenning onder leiding van voormalig waarnemend burgemeester Frank Koen enige tijd te gunnen voor goede gesprekken. Een weekje extra maakt nu niet meer uit. Het belangrijkste is nu dat een solide basis wordt gelegd voor de komende vier jaar. Als daarvoor stuivertje moet worden gewisseld met één van de zes partijen die negen weken geleden begonnen met praten, doe dat dan nú. Wellicht leidt dat tot een doorbraak bij de verdeling van de wethouders-portefeuilles. Daarbij hoop ik wel dat achter de ‘onderhandelingsmotor’ wat meer ‘pk’ wordt gehangen om de vaart er toch een beetje in te houden. De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart jl. liggen immers alweer enige tijd achter ons.

Hopelijk hebben straks de wethouders die de kar moeten gaan trekken, voldoende vermogen om die Katwijkse ‘kar’ op voldoende snelheid te brengen en in de juiste richting te dirigeren. Dat kan op verschillende manieren. Het ‘pad’ naar de regio lijkt nu wel een modderig karrespoor. Een goed opgezette Katwijkse lobby in het provinciehuis en samenwerkingsorgaan Holland Rijnland kan letterlijk en figuurlijk zorgen voor een betere weg. Daarbij is hulp van de gemeenteraad nodig. Welke fracties hebben nu regelmatig ‘radiocontact’ met hun fracties in Provinciale Staten? Ook het overboord gooien van ballast heeft voordelen. Op het bieb-dossier rust niet bepaald zegen. Kies voor een pragmatische oplossing en neem de bestuurlijke pijn voor lief. Er zijn belangrijker zaken.

Bouwlocatie Valkenburg vereist infrastructurele aandacht, niet alleen op de locatie zelf. Een ondertunneling van de N206 ter hoogte van Katwijk a/d Rijn heeft nog steeds voordelen. Het aanleggen van een Verlengde Laan van Nieuw Zuid óók. Als je als fractie ideeën hebt over de invulling van locatie Valkenburg, kun je de flinke toename van het autoverkeer niet zomaar negeren. En nee, dan volstaat de Zeeweg niet als belangrijkste verkeersader. Het Bosplein overigens ook niet. Zo zijn er nog wel meer onderwerpen waar de gemeente meer ‘pk’ achter moet zetten. Hopelijk gaan het nieuwe college en de gemeenteraad met elkaar als een geoliede machine aan de slag voor het Katwijkse belang. Met dus wat extra ‘pk’ en wat mij betreft mag het dan ook een opgevoerde motor zijn die ‘achter’ het gemeentebestuur wordt ‘gehangen’.