Onlangs is een boek verschenen over het ongelooflijke verhaal van marineman, verzets en oorlogsheld, overlevende van het Englandspiel en drager van de Militaire Willemsorde Pieter Dourlein, lange tijd woonachtig in Katwijk.

Dourlein diende voor de Tweede Wereldoorlog als luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine. In mei 1941 doet hij een eerste poging om per kano naar Engeland te vluchten. Dat mislukt helaas. Samen met zijn kameraad wachtmeester Oosterhuis komt hij bij Rockanje weer aan land, waarbij Oosterhuis wordt gearresteerd. Drie weken later doet Dourlein een nieuwe poging, nu met twee anderen, met een oude motorsloep. Ditmaal met succes.

In september 1942 wordt hij door Prins Bernhard benoemd tot geheim agent. In de nacht van 9 op 10 maart 1943 wordt hij samen met twee anderen uit een Halifax-bommenwerper gedropt tussen Putten en Harderwijk. Aldaar wordt het drietal opgewacht door een ontvangstcomité van zwaarbewapende Nederlands sprekende mannen en een aantal Duitsers, die het drietal direct gevangen neemt.

Dankzij het zogenaamde ‘Englandspiel’ blijken de Duitsers op de hoogte van al het berichtenverkeer vanuit Engeland naar Nederland. In het als gevangenis ingerichte klooster in Haaren ontdekt Dourlein dat hier diverse andere geheim agenten waren opgesloten. Kort voordat hij zelf uit het klooster ontsnapt, augustus 1943, ziet hij kans om de autoriteiten in Engeland per telegram te waarschuwen. Tevergeefs, het telegram kwam binnen maar desondanks werden nadien nog veel geheim agenten naar Nederland gezonden, die allen in de val liepen en uiteindelijk op een vreselijke manier het leven lieten in Mauthausen.

Via Spanje kwam Dourlein begin 1944 weer aan in Engeland, waar hij tot D-Day (6 juni 1944) gevangen werd gehouden. De Engelsen vertrouwden hem niet meer en verdachten hem ervan voor de Duitsers te werken. Na zijn vrijlating, met een degradatie in rang, is hij de rest van de oorlog actief als boordschutter. Na de oorlog ging hij naar Indonesië, nu weer in dienst van de Marine.

In 1950 wordt hij, vanwege zijn vele verdiensten, benoemd tot ridder Militaire Willemsorde. Dourlein sterft in 1976, kort na een bezoek aan de gedenksteen voor zijn vrienden uit het verzet die werden vermoord in concentratiekamp Mauthausen.

Wat een verhaal…Deze Katwijkse Engelandvaarder en oorlogsheld mag niet worden vergeten. Deze Katwijkse Engelandvaarder, oorlogsheld en drager van de Militaire Willemsorde mag daarom zeker de eer toekomen dat een straat of plein naar hem wordt vernoemd. Laat dat gebeuren!