Stemmen heeft zin. Vijf redenen.

Vandaag kan er worden gestemd voor de samenstelling van de Tweede Kamer. Uiteraard beveel ik iedereen van harte aan om gebruik te maken van het stemrecht. Daar heb ik dit keer geen 500 woorden voor nodig. Wel vijf redenen, namelijk deze:

Opkomst
De opkomst is van doorslaggevend belang. Zeker als je kijkt naar de demografische samenstelling van onze bevolking. Als je niet wilt dat bijvoorbeeld de groep in de leeftijdscategorie 55-65 bepaalt welke richting de verkiezingsuitslag gaat, dan is het super handig als jij als jongere die stempas uit de envelop haalt en samen met een geldig identiteitsbewijs naar een stembureau gaat.

Laat je horen
Als je wilt dat jouw mening wordt gehoord is het belangrijk dat je gaat stemmen. Met jouw stem kun je ervoor zorgen dat zelfs de kleinste partij in de Tweede Kamer terecht komt.

Maak het verschil
Misschien herinner je je de verkiezingsuitslag nog uit 2010. Met een zetel verschil werd de VVD de grootste partij. Als meer mensen gebruik hadden gemaakt van hun stemrecht had de uitslag anders kunnen uitpakken. Je kunt een linkse of rechtse coalitie aan een meerderheid helpen. Alles is mogelijk want jouw stem wordt meegeteld. Zo simpel is het.

Besef de weelde van stemrecht

Het is een inkoppertje maar niet overal ter wereld beschikken mensen over stemrecht. Er zijn genoeg landen waar men een loopje neemt met het begrip stemrecht. Door middel van bijvoorbeeld intimidatie, ‘overzichtelijke’ stembiljetten (keuze uit een) of bijvoorbeeld stemrecht dat is voorbehouden aan old school partijbonzen, is er een scala aan varianten van nepverkiezingen voorhanden.

Niet zeuren als je niet stemt
Als je het niet eens bent met de gang van zaken, als je baalt van meerderheden voor bepaalde voorstellen in de Tweede Kamer of als je vindt dat het verkeerde kabinet in vak K zit en je hebt niet gestemd, dan past je bescheidenheid. Jouw stem had beslissend kunnen zijn en als je besloten hebt om thuis te blijven, stop dan met klagen.

De stembureaus zijn tot 21.00u open. Verdiep je nog even in de materie, pak je stempas en je geldige ID en maak gebruik van je stemrecht.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Na de verkiezingen gaat het toch weer anders. Ik wilde geen VVD als PvdA-stemmer. Wat kregen we? Een VVD/PvdA-kabinet. Het ging me door merg en been. Tenenkrommend.

Comments are closed.