In mijn eerste column, in januari van dit jaar, waagde ik mij aan een vooruitblik op het politieke jaar 2017. Ik vroeg me af hoe op het jaar 2017 teruggeblikt zou gaan worden en deed een paar voorspellingen (schuingedrukt). Laten we eens kijken wat ervan terecht is gekomen.

Eind december 2017 houdt de nieuwe burgemeester voor de camera van RTV Katwijk een Kersttoespraak. Het is gewoon weer een CDA’er geworden. Gelukkig wel een vrouw en daar waren we sinds burgemeester Van Montfrans-Hartman wel weer eens aan toe.

Of de nieuwe burgemeester een Kersttoespraak gaat geven, is mij niet bekend. Feit is wel dat burgemeester Cornelis Visser al weer enkele maanden in ons midden is. Nee, dus geen vrouwelijke burgemeester maar wel weer een burgemeester met een CDA-partijlidmaatschap. Dat was natuurlijk wel een makkelijke voorspelling.

Een dossier waar allesbehalve pret aan te beleven viel, was natuurlijk de bibliotheek-kwestie. Er is wat achter de oren gekrabd, binnen en buiten de raadzaal. Maar een besluit nemen bleek een brug te ver.

Een besluit over de bibliotheek is inderdaad niet gevallen. Niet omdat de gemeenteraad een nieuw onderzoek over nieuwbouw van de bieb wenste, maar omdat een cruciaal besluit pas ná de gemeenteraadsverkiezingen wordt genomen. Handig, want de coalitiepartijen die uiteindelijk nog nieuwbouw wensen van de bibliotheek hebben op deze manier geen ‘last’ van een moeilijk en omstreden besluit, wat voor de verkiezingen is genomen.

Gelukkig ging de wens van de Stoomtrein Leiden – Katwijk om een rondje te kunnen rijden én een verbinding te maken naar Panbos, in vervulling.

Zo ver is het nog niet. Tijdens de bespreking van de toekomstvisie voor Locatie Valkenburg ging het vooral over het testcentrum voor drones en is het woord ‘stoomtrein’ niet eens gevallen. Het is daarom te hopen dat de (nieuwe) gemeenteraad wél oog heeft voor de vrijetijds-economie en de toeristische kansen die volop aanwezig zijn.

Het HOV-net haalt Katwijk overhoop en zo blijft er in de gemeente Katwijk voorlopig voldoende werk in uitvoering, nuttig of niet.

Gelukkig is deze voorspelling níet uitgekomen. De meeste rotondes in Katwijk blijven rotondes en worden dus niet opgeofferd voor 90 seconden tijdwinst voor het R-Net. Hoewel de rotonde bij het gemeentehuis mogelijk toch nog in 2025 tot een kruispunt kan worden omgetoverd, is het nachtmerriescenario wel van tafel.

De lokale democratie kon in 2017 ook nog wel wat peper gebruiken. Het aantal nieuwe namen op de verschillende kieslijsten van de politieke partijen gaf gelukkig hoop.

Van een hele riks nieuwe kandidaten op verkiesbare plaatsen bij de diverse partijen is geen sprake. De meeste kieslijsten laten vooral bekende gezichten zien op de verkiesbare plekken. Op de wat lagere plaatsen op de verschillende lijsten zijn bij diverse partijen wel nieuwe gezichten te zien. Het zal mij benieuwen hoeveel nieuwe gezichten we mogen verwelkomen in de nieuwe gemeenteraad.

Voorspellen is een vak apart zo blijkt maar weer. Zeker als het de (plaatselijke) politiek betreft. Niets zo veranderlijk als de politiek, zegt men weleens. Dat zou zomaar ook op 2018 van toepassing kunnen zijn. Ik wens iedereen een gezond en nuchter 2018 toe.

Comments

comments

DELEN