KATWIJK – Onlangs kwam in het nieuws dat uitbreiding van de Hoornespassage een stapje dichterbij is gekomen. Op zichzelf is het goed nieuws als een winkelcentrum voorbereidingen mag treffen voor de toekomst. Helaas zitten er aan de onderliggende Retailvisie Leidse Regio voor de Hoornespassage, Tripodia en daarbuiten nogal wat haken en ogen.

Vogelvrij
Met het vaststellen van de Retailvisie Leidse Regio is feitelijk de buurtwinkel vogelvrij verklaard. Het is namelijk de bedoeling dat in onze gemeente de focus op de vier wijkwinkelcentra komt te liggen. Feitelijk betekent dit dat elke winkel buiten deze wijkwinkelcentra kan opdoeken. Volgens de gemeente (en de regio) zit er geen toekomst in buurtwinkels. Bestaande buurtwinkels of mini-winkelcentra zoals bijvoorbeeld de Rijnstraat in Katwijk aan den Rijn krijgen al geen vergunning meer om uit te breiden en als een winkel ophoudt te bestaan, zal er geen ruimte meer worden geboden aan een nieuwe winkel. Of de buurtwinkel nu een goedlopend bedrijf is of niet, dat maakt kennelijk niet uit. Deze onfrisse bemoeizucht en centraliserings-drang betekent de doodsteek voor buurtwinkels, hun omgeving en de (vergrijzende) klant die niet meer gemakkelijk brood of vlees om de hoek kan halen. Wat is er mis met een goed lopende buurtwinkel? Waarom mag ‘de markt’ haar werk niet doen? Wat is de meerwaarde van een paternalistische lokale overheid die voor inwoners bepaalt waar de boodschappen gehaald mogen worden? Er zit nog wel wat ruimte tussen het versterken van bestaande wijkwinkelcentra en het wegpesten van buurtwinkeliers met bezieling.

Flut-onderzoek
De toekomst van zalencentrum Tripodia, wat aan de Hoornespassage grenst, ziet er donker uit. Op basis van een flut-onderzoek is vastgesteld dat er geen behoefte is aan een gemeenschapshuis in de wijk Rijnsoever en Hoornes. Een flut-onderzoek? Ja, een flut-onderzoek. Op basis van 2218 bewoners die werden aangeschreven hebben maar liefst 406 mensen gereageerd. In totaal telt Katwijk Noord meer dan 13.000 inwoners. Daarnaast was sprake van een aanmerkelijk hoge neutrale response op de hamvraag van wel of geen gemeenschapshuis. Lekker representatief… Wel jammer dat de gevolgen van dit flut-onderzoek verstrekkende gevolgen heeft.

Neutraal
Met de voorgenomen verkoop van Tripodia aan een van de huidige huurders, de Baptistengemeente, verdwijnt een neutraal podium voor veel verenigingen en evenementen. Je kunt wel raden dat liefhebbers van rockconcerten voortaan elders hun heil moeten gaan zoeken want wie betaalt, bepaalt. Tevens zal niet iedere vereniging zich prettig voelen om onderdeel uit te maken van een zalencentrum wat in handen komt van een religieuze organisatie.

Schot voor open doel
Waarom kiest men er niet alsnog voor om van Tripodia een gemeenschapshuis te maken? De wijkvereniging krijgt dan eindelijk onderdak, de bibliotheek en het Taalhuis krijgen nog meer ruimte met meer zalen dan ooit in de Noordzeepassage gerealiseerd zullen worden en vele andere gebruikers weten zich verzekerd van een neutraal Tripodia. Uiteraard zijn daar ook kosten aan verbonden doch veel minder dan de peperdure en gecompliceerde vestiging in de Noordzeepassage. Kortom, iets meer gezond verstand zou niet gek zijn. Het is vijf voor twaalf maar nog niet te laat voor College en Raad.

Comments

comments

DELEN

2 REACTIES

  1. Bas heb je weleens de criticaster van de Katwijkse Post zien inspreken> Eentje geeft de voorzet, de ander kopt in

  2. Ik zou zeggen ‘spreek in bij de raad’. Ga niet langs de kant staan klagen.

Comments are closed.