Afgelopen week werd onze gemeente weer eens keihard herinnerd aan het conservatieve imago door ophef over een poster. Aanleiding was een aankondiging voor het aanstaande eindejaarsfeest van de Stichting Katwijkse Activiteiten (SKA). Op de online poster stond een figuur afgebeeld wat een vrijwilliger van Scum/SKA moet voorstellen. Een man met een baard. Dat zou inderdaad zomaar een bezoeker en/of vrijwilliger van Scum kunnen zijn. Echter, de combinatie met de festivalnaam (De eindtijd) zorgde ervoor dat alle ingrediënten voor een lokale controverse aanwezig waren. En dat bleek het geval te zijn.

Voor de SGP-fractie was het aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen, op Facebook leidde de poster tot vele reacties en voor de zoveelste keer kwam Katwijk in de landelijke media met een onderwerp waarmee het conservatieve imago andermaal werd onderstreept. Jammer.

“Laten we eens wat nieuws doen,” moet de organisatie van het SKA-feest hebben gedacht. Een goede gedachte. Zonder een doordachte marketingstrategie is het, ook voor het SKA-feest, maar afwachten hoeveel publiek afkomt op je festival. En daarom kwam de organisatie met een nieuwe aanpak met vier podia en werd expertise ingehuurd voor een wervende (online)uiting. Met de keuze voor een bepaald bedrijf kies je als organisatie, wellicht onbewust, ook voor een bepaalde aanpak. Het eindresultaat van de online poster heeft mij in dat opzicht niet verbaasd. Hoewel ik weinig kan met de kritiek, kan ik me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat met deze poster is gegokt op enige vorm van controverse en/of free publicity. Want laten we wel reëel zijn. In een gemeente als Katwijk, met één van de grootste PKN-gemeenten van Nederland en een kerkscheuring wat talloze familiescheuringen tot gevolg had, kan een poster met een man met een baard in combinatie met als festivalnaam ‘de eindtijd’ net iets gemakkelijker voor ophef zorgen dan in een gemiddelde andere gemeente met dezelfde omvang. Men had dus beter kunnen weten, maar niemand heeft een glazen bol.

Tegelijkertijd is het voorspelbaar dat de SGP-fractie hierin aanleiding vond om schriftelijke vragen te stellen aan het College. Het stellen van schriftelijke vragen is natuurlijk altijd een mooie gelegenheid voor profilering. Zeker ten aanzien van een feest wat al langer niet onomstreden is in deze kringen. De vermeende religieuze connectie zorgde ervoor dat de SGP in zekere zin verplicht was om te reageren. Overigens toonde ook de ChristenUnie zich bezorgd. We moeten natuurlijk de beantwoording door het College afwachten maar het kan zijn dat dit opgeblazen gedoe leidt tot een strakker keurslijf voor het SKA-feest. Vier als organisatie je eigen feestje en niet dat van een ander, zou mijn advies bij deze poster zijn geweest. Wellicht had de SKA-organisatie daarom toch iets langer moeten stilstaan bij de gekozen vorm van feest-aankondiging. Aan de andere kant weet ‘politiek Katwijk’ ook dat met het SKA-feest veel ‘jaarwisseling-ellende’ wordt voorkomen en dat Scum/SKA altíjd het randje opzoekt. Daar is niets mis mee. Zelfs met controverse is niets mis, maar maak het de volgende keer iets minder voorspelbaar.

Comments

comments

DELEN