De ChristenUnie zet haar vraagtekens bij de slogan ‘Katwijk Gastvrij & Verrassend!’. Want vind maar eens een openbaar toilet in Katwijk, aldus CU-raadslid Gert Varkevisser. Reden om de gemeente wat vragen te stellen. De antwoorden zijn verrassend! Dat dan weer wel.

Gert wist van het weggefrommelde, openbare toilet bij de Viskiosk op het Andreasplein. Bij toeval had hij er twee in de parkeergarage aan de Boulevard ontdekt, zo schrijft Gert Varkevisser in zijn persbericht.

Vragen aan gemeente Katwijk
Vraag 1 aan de gemeente: Zijn dit de enige openbare toiletten in Katwijk? Antwoord 1: “Er is ook een urinepaal op de hoek Tramstraat/Badstraat, deze is alleen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond beschikbaar.” Maar, zo schrijft Gert, je zou maar vrouw zijn en dan moeten…. Dus vraag 2 aan de gemeente: Waarom zijn deze openbare toiletten niet vindbaar gemaakt door middel van bewegwijzerings- en locatieborden? Antwoord 2: “Met de Viskiosk is afgesproken dat het niet heel uitgebreid wordt gecommuniceerd. Dit om overlast te voorkomen.” Er is echter niets gecommuniceerd, schrijft Gert. En kennelijk veroorzaakt plassen overlast. Heel raar! Je bouwt een openbaar toilet, maar vervolgens ontmoedig je het gebruik.

Wildplassen

Dan het vervolg van antwoord 2: “Voor de parkeergarage is voor een ander beleid gekozen. De aldaar aanwezige toiletten zijn primair voor de bezoekers van de parkeergarage. Dit om wildplassen in de garage te voorkomen.” Niets geen gastvrijheid!, zegt Varkeisser. Alleen automobilisten mogen plassen. Mensen die plotseling nodig moeten – een oudere man met een rollator of een kind bij zijn moeder op de fiets bijvoorbeeld – hebben het nakijken. Antwoord 2 gaat nog verder: “Het aangeven op straat brengt ongewild veel gebruik van het toilet met zich mee.” De gemeente doet nota bene zijn beste om je een natte broek te bezorgen, concludeert Varkevisser.

Twee miljoen
Binnenkort wordt er in de gemeenteraad weer over het project ‘Herinrichting Centrum’, vanwege een tekort van bijna 300.000 euro. Een project dat 2.000.000 euro moet kosten om een aantrekkelijk en gastvrij centrum te realiseren… Zonder fatsoenlijk toegankelijke en herkenbare openbare toiletten, schrijft Varkevisser.

Toiletwinkels
Wat zijn dan oplossingen? Varkevisser heeft er een aantal. 1. Plaats bewegwijzeringsborden en bij de toiletten een markeringsbord ‘WC’. 2. Stel de toiletten bij de parkeergarage voor iedereen open. 3. Winkeliers, stel uw toilet ter beschikking en profiteer van extra klandizie. 4. Ondernemers, start een toiletwinkel. Hiervan zijn er al tientallen in Nederland. 5. Plaats mobiele toiletten in tijdelijk leegstaande winkels. Voeg het samen met een fietsenstalling, stel een beheerder aan en je hebt weer een garantiebaan, aldus Gert Varkevissier.