ChristenUnie Katwijk bracht maandag 29 januari met tien kandidaten een werkbezoek bij Heemskerk Fresh & Easy aan de Vinkenweg in Rijnsburg. De directieleden Cor Heemskerk, Jantine Star en Peter van Duijvenbode ontvingen ons hartelijk en praatten ons bij. Heemskerk is met 900 medewerkers (900 specialisten volgens het bedrijf) één van de grote werkgevers in de regio. Het groen-rode beeldmerk op hun 80 vrachtcombinaties is een vertrouwd beeld op de wegen. Ze rijden overigens bewust al niet meer door de Brouwerstraat vanwege de verkeersveiligheid in het dorp.

Het familiebedrijf dat in 1960 werd opgericht, is ooit begonnen als soepgroentesnijder. Nu is het in de loop der tijd uitgegroeid tot een leverancier van altijd verse groente, fruit en maaltijdsalades die in talloze supermarkten te vinden zijn. Het bedrijf speelt altijd in op de veranderende en toenemende vraag naar gemaksmaaltijden en gezondere voeding. Deze Katwijkse werkgever is samen met enkele anderen onderscheidend gebleken in een markt waar vroeger 20 tot 30 leveranciers opereerden. Dit hebben zij gedaan door de markt te volgen en de supermarkten daarin te ondersteunen. Uiteindelijk vormen kwaliteit (“goede spullen”) en betrouwbaarheid de basis voor het succes van Heemskerk en daar wil het bedrijf vooral aan vasthouden.

De ChristenUnie voelde de directieleden aan de tand over hun opvattingen met het oog op sociaal werkgeverschap. Het bedrijf streeft naar meer vast en minder flexwerk. Nu is dat nog 50/50, omdat het streven maar heel geleidelijk kan worden gerealiseerd. Ook de omgang met milieu en omgeving werd bevraagd. De producten van Heemskerk moeten voldoen aan eigen eisen van topkwaliteit, boven de wettelijke normen uit. Zo krijgen de aspecten van mens, milieu en dier een vaste plek in de bedrijfsvoering en producten.

Het bezoek werd afgerond met een rondleiding zodat de kandidaten de fraaie presentaties in het continubedrijf ook nog in levenden lijve ondersteund zagen. Het is goed voor (toekomstige) bestuurders van Katwijk om te weten waar een belangrijke werkgever in onze gemeente mee bezig is. Een gemeente en andere overheden kunnen door een  samenwerking met bedrijven en bedrijfsleven, werken aan een gezonde economie in ieders belang. En op het moment dat er dan wrijving bestaat of ontstaat, beide partijen elkaar dan weten te vinden om naar oplossingen te zoeken.   

Comments

comments

DELEN