Zaterdag 18 juni staat Valkenburg in het teken van de Romeinen. Precies op de plek waar ongeveer 2000 jaar geleden een Romeins castellum stond, ontvouwt zich de Dag van de Romeinen met allerlei activiteiten voor jong en oud. Om 11.00 uur wordt vanaf de toren aan het Castellumplein de reveille geblazen als start van dit Romeinse spektakel, dat op 18 juni tot 16.00 uur duurt. De Dag van de Romeinen is één van de jubileumactiviteiten van de Vereniging Oud Valkenburg, die dit jaar 40 jaar bestaat. De vereniging wordt in de organisatie bijgestaan door Stichting Festivalk, Stichting Castellumpop, Oranjevereniging Wilhelmina, Valkenburg’s Harmonie en Erik Vegt.

Mini-opgraving en waardevol of waardeloos
Er is een mini-opgraving, waar de jeugd allerlei archeologische ‘vondsten’ kunnen doen. Bij de opgraving staan een kiepkar en rails van het Nationaal Smalspoormuseum opgesteld, inclusief informatie over hoe het smalspoor een rol heeft gespeeld bij verschillende archeologische opgravingen in het land.
De vondsten uit de mini-opgraving kunnen meteen worden beoordeeld door archeoloog Peter Jongste. Peter Jongste is onder andere betrokken bij de archeologische onderzoeken op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Hij is natuurlijk ook aanwezig om te vertellen over de rijke Romeinse geschiedenis van Valkenburg. En dat niet alleen, bezoekers kunnen hun onder het motto ‘waardevol of waardeloos’ eigen vondsten meebrengen en laten beoordelen. Zo ontdek je wat je in huis hebt, waar het voor werd gebruikt, hoe oud het is en of je vondst zeldzaam of waardevol is.

Word Romeins legionair of maak je eigen Romeinse gadget
Op verschillende plaatsen op het Castellumplein kun je meedoen aan activiteiten of je eigen Romeinse gadget maken. Zo is Baroen aanwezig om de Valkenburgse jeugd binnen no-time op te leiden tot Romeinse legionairs. Bij Beleef het Verleden kunnen meiden hun haar Romeins laten vlechten en bij Joke Bontenbal kunnen jong en oud aan de slag met het maken van Romeins aardewerk. Bij de stand van Christiaan Pen kun je Romeinse fibulae (sierspelden) maken en bij de kraam van Oud Valkenburg maak je je eigen mozaïek te maken, maak en speel je het molenspel of ga je aan de slag met een Romeinse kleurplaat.

Demonstraties en offerceremonie
Stichting Foeks verzorgt gedurende de dag verschillende demonstraties die alles met de Romeinen te maken hebben. Ons eigen theatergezelschap Mimiek is eveneens actief tussen het publiek aanwezig om de Dag van de Romeinen theatraal op te luisteren. Wat je zeker niet mag missen, is de offerceremonie die helemaal volgens de Romeinse traditie wordt uitgevoerd. Het doel: de goden gunstig stemmen om de Dag van de Romeinen tot een succes te maken.

Win een gezinsabonnement voor Archeon
Een Dag van de Romeinen wordt extra leuk als zoveel mogelijk bezoekers ook in Romeinse kledij naar het Castellumplein komen. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar wie het mooist verkleed is, wint wel een gezinsabonnement voor een jaar van archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. In de stand van Vereniging Oud Valkenburg zijn er ook vrijkaarten te winnen voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Hele dag iets te doen, te zien, te luisteren, te eten en te drinken
Verder is gedurende de hele dag het Torenmuseum aan het Castellumplein open. Vrijwilligers van Oud Valkenburg verzorgen rondleidingen, er is een tentoonstelling over de Romeinen en er is een film te zien over de Peutingerkaart. Deze film is beschikbaar gesteld door Oud Katwijk. Genootschap Oud Rijnsburg is met een stand aanwezig, waar je meer kunt leren over opgravingen die in Rijnsburg hebben plaatsgevonden. Het gaat dan weliswaar over de abdij die uiteraard niet Romeins is, maar je kunt er wel leren hoe archeologische opgravingen in zijn werk gaan.
Geniet ook van de Romeinse hapjes, die te koop zijn bij de gezamenlijke stand van Keurslagerij Timmers, Spijs & Wijn en Echte Bakker Den Dulk. Castellumpop is aanwezig met vloeibare versnaperingen. Laat je vloeibare versnapering dan meteen schenken in je eigen beker van aardewerk, die speciaal voor de Dag van de Romeinen wordt vervaardigd door Erik Vegt. Wees er wel snel bij met het scoren van een beker, want de oplage is beperkt!
Muziek is er ook: in de ochtenduren treedt een delegatie van Valkenburg’s Harmonie op en in de middag komen The Bootlegs optreden met hun akoestische set. Kortom: er is de hele dag iets te doen, te zien, te luisteren, te eten en te drinken.

Comments

comments

DELEN