Op vrijdag 13 oktober wordt in het Katwijks Museum het boek De familie Duinen, kroniek van Katwijk van Adri van Beelen gepresenteerd. Het boek verscheen eerder in feuilletonvorm wekelijks in de Katwijksche Post.

Deze kroniek van de Katwijkse familie Duinen begint in 1922, het jaar waarin de 8-jarige Willem Duinen weeskind wordt. Samen met broertjes en zusje komt hij terecht in het weeshuis aan de Voorstraat van Katwijk aan Zee. Hij wil naar de visserij, maar zal zijn carrière eindigen als officier op de koopvaardij. Na de oorlog trouwt Willem met Anna, de dochter van een plaatselijke groenteboer. Samen krijgen ze vier kinderen.

Wereldgebeuren
Het verhaal neemt de lezer mee door de afgelopen eeuw tot aan de nieuwjaarsnacht op de drempel van het nieuwe millennium. Adri van Beelen plaatst de lotgevallen van de Duinens tegen de achtergrond van het wereldgebeuren. Alles komt voorbij: de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw, de roerige jaren zestig en zeventig, de zakelijke jaren tachtig en negentig.

Met liefde en groot inlevingsvermogen beschrijft Van Beelen de kleine levens van de Katwijkers, zowel die van de oudste generatie (“Nooit van Kattek weg-eweest, gelokkig”), als die van de jongeren. Ook in hun bestaan speelt het dorp nog steeds een hoofdrol.

In De Katwijksche Post verscheen het feuilleton onder de naam Duinen. De serie liep van voorjaar 2015 tot aan december 2016.

De presentatie vindt plaats in het Katwijks Museum op vrijdag 13 oktober van 19:00-20:00 uur

De familie Duinen is vanaf 13 oktober te koop voor 14,50 euro; Uitgeverij Primavera Pers; 160 pag.; ISBN 9789059972520

 

Comments

comments

DELEN