Op maandagmiddag 19 juni om 12:00 uur brengt Red een Legkip een groep geredde kooikippen naar de kas van leliekweker Gerben Ravensbergen van Lilies of Life, Kloosterschuurlaan 16 in Rijnsburg. De door Gerben geadopteerde kippen mogen daar, totdat ze van ouderdom sterven, naar hartenlust scharrelen in een voor hen paradijselijke omgeving. Een win-win-situatie, want door de geredde legkippen een goed thuis te bieden hoeft de leliekweker geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer te gebruiken in zijn kas en leggen de kippen ook nog eens een eitje voor de werknemers. Deze kippen hebben een jaar lang onder erbarmelijke omstandigheden in kooien moeten leven voor de productie van eieren. De mishandeling van deze vergeten groep dieren blijft, met goedkeuring van de overheid, gewoon doorgaan. Na de afschaffing van de legbatterij in 2012 denkt menigeen dat er in ons land geen kippen meer in kooien zitten. Helaas telt Nederland nog altijd 1,7 miljoen kooikippen en is een verbod daarop niet in zicht.

Kooikippen kunnen zich letterlijk niet als kip  gedragen en zitten massaal opeengepakt in kooien op bodems van draadgaas. Ze kunnen niet scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen. Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen staan ze permanent onder stress en pikken zij zichzelf en elkaar kaal. De legkippen die Red een Legkip van de slacht redt zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze gevangen worden op een manier die pure dierenmishandeling is. Ze worden vervolgens ruw in kratten gepropt en in een vrachtwagen richting een slachthuis in België of Polen getransporteerd om daar op gruwelijke wijze gedood te worden.

Red een Legkip biedt de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders van de slachterij krijgt voor een aantal kippen een alternatief, en herplaatst de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven. Red een Legkip is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen druppels op de gloeiende plaat zijn. Desondanks betekent ieder gered kippenleven er één en laat Red een Legkip door dit initiatief ook zien hoe verschrikkelijk deze dieren in de industrie te lijden hebben. Door het redden van deze dieren opent Red een Legkip immers een stukje van de gesloten deuren van de kippenindustrie.

Op het moment dat de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaalgepikt en rafelig, zijn hun nagels veel te lang en hun kammen en lellen bleek door het gebrek aan daglicht. Maar zodra deze kippen de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe zij hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange productiedieren langzaam veranderen in mooie, spontane, karaktervolle huisdieren. Onder het keuzemenu ‘Kippen die nu gelukkig zijn’ op de website www.redeenlegkip.nl vertellen adoptanten enthousiast over deze ervaringen, zie: http://www.redeenlegkip.nl/gered.html

Comments

comments

DELEN