Waarom moeten de strandtenthouders om 22.30 uur hun deur gesloten houden voor gasten die elkaar nog even willen ontmoeten in zo’n pareltje aan onze Katwijkse kust? Maak voor deze ondernemers de sluitingsregel gelijk aan die gelden voor de horecaondernemers aan de Boulevard. Denk niet in problemen door voortdurend over handhaving te spreken, maar kijk naar de kansen die hier liggen bij de verbreding van  uitgaansmogelijkheden. Dat was de strekking van het betoog van De Lokalen in de oordeelvormende sessie van de raad 31 maart.

 Burgerraadslid Anneke van Duijn-Schaap van De Lokalen, woordvoerder: ,,Probeer het gewoon een jaar en evalueer het met die ondernemers. Denken jullie dat zij, met allen zoveel jaar strandervaring, hun eigen glazen gaan ingooien door er niet goed mee om te gaan? We hebben in de gemeenteraad als politici vaak de mond vol over ruimte en vertrouwen, maar op dit soort dossiers regeert de angst. We zullen het zien als de raad hier in het herziene horecabeleid donderdag 14 april over moet besluiten. Ik ben benieuwd.”

Van zes naar acht uur?

De Lokalen pleitten in de raadscommissie 31 maart voor uitbreiding van de zes uursregel naar acht uur. Het College gaat hier naar kijken. Van Duijn-Schaap: ,,Het zou mooi zijn als deze wens van de vertegenwoordigers van het Valkenburgse Castellumpop en Festivalk bij het in- en meespreken in de informatieve sessie door het College positief wordt opgepakt. Het geeft de organisatoren meer mogelijkheden voor muziek en verkoop. En als er dan op het Andreasplein op of bij een terras een bandje optreedt, komt er die gezellige reuring waar wij van De Lokalen altijd voor hebben gepleit. Met het Strand- en het Duinplein erbij kan wat mij betreft de evenementenzomer al beginnen.”

Fiets hem erin…

Wat betreft de te organiseren evenementen op het strand in de zomermaanden heeft het College de Kippen- en Kuikenloop in juni en de Halve van Katwijk in september ‘gered’ door de regels alsnog aan te passen. Van Duijn-Schaap van De Lokalen: ,,Blijkbaar wist men op het gemeentehuis de eigen evenementenkalender niet te vinden. Maar we zijn blij met de toezegging van wethouder Knape dat fietsen in de wintermaanden op het strand een pilot wordt het komende jaar.” Er werd nog veel meer besproken over het strandbeleid in deze oordeelsvormende raadscommissie, maar voor Van Duijn-Schaap stond één als De Brittenburg boven water: ,,Die typische Katwijkse strandcabines moeten blijven bestaan. Die zijn voor het strand wat de Witte Kerk is voor de Katwijkse Boulevard.

Vorig artikelKlok Groote Steeg in ere hersteld
Volgend artikel‘Een burgemeester is net een fiets’