KATWIJK – Bij de Algemene Beschouwingen van donderdag 2 november vroeg fractievoorzitter Gerard Bol van De Lokalen aandacht voor zaken die met de honden en paarden in Katwijk te maken hebben. Bol: ,,Waarom wordt de totale opbrengst van de hondenbelasting niet ingezet om veel beter te handhaven?” ,, En waarom zijn er in deze gemeente geen officiële ruiterpaden?” Het was aan wethouder Krijn van der Spijk om op beide punten van De Lokalen te reageren.

Voor elke hond moet een inwoner van Katwijk € 109,20 betalen. Maar de totale hondenbelastingopbrengst wordt zeker niet ingezet om voor De Lokalen twee belangrijke doelen te realiseren. Bol: ,,Zet de hele opbrengst in en benoem bijvoorbeeld een aparte G.O.A. om te handhaven. Laat die de hondeneigenaren op bekende uitlaatplekken opzoeken en aanspreken. Controleer zo ter plaatse of zij ook de hondenbelasting betalen. Want nu draaien we om de feiten en ook vaak de bruine brij heen. Iedereen vermoedt dat er door een grote groep hondeneigenaren geen belasting wordt betaald. En die bereik je echt niet door thuis aan te bellen met de vraag of ze één of meerdere viervoeters in huis hebben. Zet alles in op ter plekke handhaven en niet op preventie, dat weten we nu wel!”

Ruiters in de kou?
Wethouder van der Spijk liet weten dat het aanleggen van officiële ruiterpaden geen enkele prioriteit voor dit College had en heeft. En wat betreft de duinen, daar zag hij voorlopig ook geen paarden lopen, maar wel veel apen en beren in het duinzand. Bol: ,,Neem de gemeente Wassenaar en het duingebied van de Amsterdamse duinwaterleiding maar als voorbeelden hoe het wel kan. Ruiters moeten toch veilig naar het strand kunnen en sowieso hun buitensport veilig kunnen beoefenen in de gehele gemeente? De Lokalen gaan hier zeker verder mee. We gaan verder in gesprek met ruiters, eigenaren van paardenpensionaten en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie die ook voor deze regio een consulent heeft om de gemeente Katwijk en andere betrokkenen in deze te kunnen adviseren.”

Bol nodigde tot slot in deze vergadering wethouder van der Spijk ook uit om een keer met De Lokalen mee te lopen om de knelpunten met eigen ogen te kunnen zien. ,,Hij maakte daar dankbaar en sportief gebruik van. Maar daar ben je dan toch ook wethouder van sport voor”, liet Bol weten.

Comments

comments

DELEN