Hesjes, grijpstokken, handschoenen, groene vuilniszakken met de opdruk ‘Supporter van schoon’ en hoedjes in de kleuren van De Lokalen (om de herkenbaarheid te vergroten) werden zaterdagmiddag 19 maart rap uit de auto gehaald om iedereen gereed te maken voor de zwerfvuilactie op deze Landelijke Opschoondag. Middels de prima samenwerking van begeleiders van het AZC en De Lokalen was het gelukt om een grote groep bewoners van het AZC in zeer verschillende leeftijdsgroepen en Lokalisten op te trommelen om de eigen omgeving te verlossen van het zwerfafval.

Fractievoorzitter Gerard Bol: ,,Helaas heeft er op onze oproep aan FC Rijnvogels om deel te nemen niemand gereageerd. Want het fietspad langs de Wassenaarseweg en op de 1e Mientlaan wordt toch ook dagelijks door heel veel clubleden benut. Wat zou het dan mooi zijn om met drie groepen de groenstroken daar te ontdoen van het zeer vele zwerfafval. Maar wat er niet is, is er niet! Met de bewoners van het AZC hebben we er in ieder geval een prachtige schoonmaakactie van gemaakt. Naast het grijpen van zwerfafval stond het elkaar ontmoeten zeker centraal.” Zeer opvallend was dat in de week voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag zaterdag 19 maart de provinciale groenstrook langs het fietspad werd ‘bezocht’ door twee mannen met hesjes die ook het vuil gingen verwijderen. Bol: ,,Zou onze aanmelding voor deze schoonmaakactie mensen hebben wakker geschud, of was het puur toeval? Voor de actie maakte het niet uit want er lag nog genoeg om te grijpen.”

Samen voor een schone omgeving
Alle deelnemers verzamelden bij het gebouw Sirius van het AZC en werden begroet middels hartverwarmende woorden van Petra van Hest van het COA en Ineke Ouwehand, de initiatiefneemster, van De Lokalen. Groepen werden gemaakt en men konden niet wachten om te mogen starten. De eigen omgeving rond hun school ‘De verrekijker’ op het AZC-terrein werd door vele deelnemende kinderen aangepakt. Met de auto werden ook twee groepen naar de rotonde Kooltuinweg gebracht waar de grijpers direct ‘happende’ het vuil in de groenstrook opzochten. Bol: ,,Ze waren zo enthousiast dat ze direct de groenstrook tot de benzinepomp ook maar aanpakten.”

Naast de aanmelding van schoonmaakacties bij de gemeente Katwijk waren er ook schoonmaakacties gemeld bij www.supportervanschoon.nl en de Landelijke Schoonmaakweek loopt t/m vrijdag 25 maart.

Bewust worden van vuil
Zeer veel vuilniszakken werden gevuld met zwerfafval en na anderhalf uur grijpen was er de afsluiting waar Van Hest van het COA voor de warme chocolademelk had gezorgd. De gemeente Katwijk had, behalve dat ze de materialen had geleverd, ook voor alle deelnemers een prachtige attentie, de Katwijkse vervanger van het plastic tasje. Bol: ,,Wat was iedereen trots op de opbrengst van deze actie. Maar de grootste opbrengst zat hem in de mooie samenwerking en de vertelde en gedeelde verhalen. Dit soort gezamenlijke acties is wat Van Hest van het COA en Ouwehand van De Lokalen betreft zeker voor herhaling vatbaar.” Een fotoverslag is op de Facebookpagina van De Lokalen te bewonderen.