Nee, het is geen hervormingsvoorstel wat betreft het kiesrecht waar De Lokalen op doelen. Het gaat gewoon om het gebruik van het boerenverstand bij het beantwoorden van de vraag: ‘Wat gaan de opbrengsten worden van de gemeenteraadsverkiezingen maart 2018 voor alle deelnemende politieke partijen?’ De Lokalen willen zich inzetten om meer kiezers naar de stembus te krijgen en ze dan ook daadwerkelijk een stem te laten hebben. Daarvoor moeten partijen de handen ineen slaan en verbindingen maken. Hiertoe nodigde fractievoorzitter Gerard Bol van De Lokalen zijn collega- fractievoorzitters van HvK, PvdA, VVD, KK, GB en D’66 uit voor een ‘benen op tafel’-gesprek.

Bol: ,,Bij mijn komst in de raad in 2002 was er een opkomstpercentage van 68,6% waar het in 2014 was gedaald naar 56,5%. Juist de door mij benaderde partijen en wijzelf moeten het hebben van die groep die om vele uiteenlopende redenen niet (meer) naar de stembus gaat. Maar tussen twee verkiezingen in horen we allemaal wel dagelijks vanuit verschillende hoeken dat het anders zou moeten. Nou, dan moet je ook echt alles bespreekbaar maken en dat hebben we namens De Lokalen ook gedaan.”

Wat is er mogelijk met elkaar?
Bol: ,,We hebben nu met zeven fracties van de huidige oppositie veertien zetels waar de collegepartijen er negentien hebben. Waarom niet met elkaar drie – vijf unieke gemeenschappelijke gedeelde speerpunten richting de verkiezingen uitventen om daarmee de huidige niet-stemmers te raken en te binden? Maar we blijven onder die gemeenschappelijke noemer onze eigen fracties houden.” Bol beseft als geen ander dat het kan leiden tot meer stemmen, maar ze blijven wel verdeeld over die zeven fracties. Daarom opperde hij in de uitnodiging ook om eens te kijken naar een meer radicale aanpak, de eigen partij opdoeken en met wie wil en kan één nieuwe partij oprichten om het andere geluid van Katwijk ook een grotere stem te geven. Bol: ,,Ik kan zo ook tien nadelen opsommen, maar wij zien met De Lokalen ook kansen.”

Politieke handschoen opgepakt?
De PvdA reageerde enigszins sceptisch op ons voorstel; de VVD had als reactie dat lokale partijen zich maar beter konden aansluiten bij een bestaande partij als de VVD en helaas heeft GB helemaal niet gereageerd. Toch heeft het gesprek van De Lokalen maandagavond 20 juni plaatsgevonden met de fractievoorzitters Ralf Boland van D’66 en Anita van Ginkel van HvK. Zij koppelen het nog terug naar de leden en komen na de zomerstop met een reactie. Jaap Haasnoot van KK had graag willen aanschuiven, maar was door vakantie verhinderd. ,,We zijn met De Lokalen zeker niet bang voor die verkiezingen van maart 2018, integendeel. We willen juist in het belang van alle Katwijkers denken. Daarom op dit moment al deze steen in de Katwijkse politieke vijver. Benieuwd wat de stemmers en niet-stemmers in Katwijk van ons idee vinden? Na de zomer gaan we weer in gesprek”, aldus Bol namens De Lokalen.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. lachuh, eerst afscheiden van GB en dan ‘moeten partijen de handen ineen slaan en verbindingen maken’. Gebruik je boerenverstand, lokalen.

Comments are closed.