Overlast door hondenpoep staat bij veel inwoners in de irritatie top vijf. Sinds zijn komst in 1998 in de Katwijkse gemeenteraad heeft Marcel van Tol, fractielid van De Lokalen, dit onderwerp op vele vergadermomenten zien passeren. Ook bij het uitspreken van de Algemene Beschouwingen november 2017 was het een onderwerp(je) voor verschillende fracties, zo ook De Lokalen. Zij vinden dat de gehele opbrengst van de hondenbelasting moet worden ingezet op nog meer handhaving, buiten op plekken waar honden worden uitgelaten. De Lokalen hebben dan ook over deze hondenbelasting informatieve vragen gesteld.

Even wat getallen om te weten over welke aantallen honden en bedragen het gaat. De in het jaar 2014 van 3734 geregistreerde honden en vier kennels leverden € 347.000,- aan hondenbelasting op. In 2017 waren het t/m 31 oktober 4113 geregistreerde honden en vijf kennels met een belastingopbrengst van € 401.000,-. Alle jaren wordt maar een deel van deze hondenbelasting ingezet en wel voor: aankoop hondenpoepzakjes, onderhoud uitrenplaatsen, uren beleid en toezicht handhavers, kosten BSGR, controlehondenbezit, schoonmaken openbare ruimte vanwege hondenpoep, maaien grasvelden hondenuitrenplaatsen, voorlichting naar inwoners en afvoeren hondenpoepzakjes.

‘Ik ben er echt klaar mee’
Van Tol van De Lokalen is er heel duidelijk over na de beantwoording van de gestelde vragen: ,,Van de opbrengst van € 401.000,- aan hondenbelasting in 2017 wordt maar
€ 225.000,- ingezet. Ik begrijp daar geen snars van. Als ik als raadslid al twintig jaar meekrijg hoe inwoners zich ergeren aan de overlast van hondenpoep, dan moeten we daar toch echt eens wat aan gaan doen. Wij, van De Lokalen, vinden dat de niet benutte € 176.000,- gewoon ingezet moest worden door G.O.A.’s in burger te laten controleren op plaatsen waar veel honden worden uitgelaten. Het mes snijdt dan aan twee kanten want er wordt ter plekke gecontroleerd of honden zijn geregistreerd zo ook of ze de baasjes ze niet laten ‘wild poepen’. Ik heb het helemaal gehad met al die voorlichting alle jaren, we hebben het belastingtgeld er elk jaar voor dus aanpakken die hap zou ik zeggen.”

Comments

comments

DELEN