Lang is er over nagedacht en gesproken door vele personen en organisaties, maar dan heb je ook wat. Dat geldt zeker voor het mausoleum in Rijnsburg als het onder de naam ‘Kunstproject mausoleum Rijnsburg’ in het derde kwartaal die uitstraling krijgt waar het al lang recht op had. Het toepassen van kunstobjecten in boogvorm, de inrichting van de openbare ruimte en zeker informatieborden die de locatie beter duiden en uitleggen wat je ziet en wat er was zorgen hiervoor. Cees Noort, steunfractielid van De Lokalen: ,,De meeste mensen weten niet wat een rijke geschiedenis hier al zolang verscholen ligt.”

Noort is negen jaar bestuurslid van het Genootschap Oud Rijnsburg en ook praktisch betrokken bij het Rijnsburgse museum. ,,We bestaan september dit jaar veertig jaar en dan is deze aanpak het mooiste jubileumcadeau wat wij, en zeker de Rijnsburgse gemeenschap, mag ontvangen. In ons museum openen we op 5 mei een tentoonstelling over ons jubileum, in september is er ook een schilderijententoonstelling over Rijnsburg, maar er worden ook historische rondleidingen en lezingen georganiseerd. Het wordt een machtig mooi jubileumjaar”, aldus de immer enthousiaste Noort.

Trots op Rijnsburgse verleden
De Lokalen vinden het belangrijk dat wij en komende generaties kunnen beleven waar we vandaan komen, en wat er vroeger speelde wat betreft de lokale geschiedenis. Noort: ,,Als ik aan een museumbezoeker vertel dat daar op die plek edellieden van het graafschap Holland begraven liggen en er vroeger de abdij van Rijnsburg stond waar nu de fundering van de abdijtoren nog zichtbaar is dan kijken ze me heel verbaasd aan. Hoe konden ze dat weten dan als ze op het Burgemeester Koomansplein stonden? Daarom is het informatiepaneel met wervende tekst op dat plein cruciaal.”
Het transformatorhuisje wordt geheel bekleed met panelen met informatieve teksten en foto’s aan thema’s opgehangen. Bezoekers kunnen zo beleven wat er was en nu nog te zien is. De rijke historie van deze plek wordt met deze gezamenlijke aanpak zichtbaar waar ze te lang achter struiken verborgen bleef.

‘We gaan ervoor!’
Dat was het eerste wat Noort bij liet weten toen duidelijk werd dat het G.O.R. middels crowdfunding de benodigde € 17.000,- (ex B.T.W.) voor de informatieborden bijeen moet brengen. Noort: ,,Reken maar dat we als Rijnsburgse gemeenschap laten zien waartoe we in staat zijn. Dan wordt de opening in het derde kwartaal ook één groot Rijnsburgs feest.” De fractie van De Lokalen onderschrijft deze enthousiaste aanpak volledig en zal zeker alle ontwikkelingen m.b.t. dit mausoleum volgen.

Comments

comments

DELEN