Museum Rijnsburg met de vele vrijwilligers heeft zeker niet te maken met het calimero-effect. Dit kleine zwarte kippenkuiken sprak in de vorige eeuw in elke tekenfilm de historische woorden: ,,Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee!” Maar toch lukt het niet om het museum nog verder en beter op de kaart te zetten voor de eigen Katwijkse inwoners en toeristen. De Lokalen zijn woensdag 7 september eens achter de voordeur van het historische museumpand gaan kijken om te horen waar het dan toch aan schort en waar mogelijke kansen liggen.

Cees Noort van De Lokalen is één van de vele zeer betrokken vrijwilligers bij het Museum Rijnsburg en Genootschap Oud Rijnsburg. Als vrijwilliger bij RTV Katwijk-radio versloeg hij ook live in de Rijnsburgse feestweek de historische wandeling die Henk Westra voor dertig deelnemers verzorgde. Noort: ,,Hij had elke dag wel zo’n wandeling kunnen organiseren. De mensen hingen aan zijn lippen. Er is dus toch wel voldoende belangstelling voor de eigen Rijnsburgse geschiedenis. Een idee om het meer te organiseren?”

Maak het verleden zichtbaar
Tijdens de rondleiding door het kleine museum werden vele punten besproken. De Lokalen dachten hardop mee met opgesomde knelpunten. Noort: ,,Ook met de afgelopen Rijnsburgse opgravingen in Klei Oost, het Merovingisch grafveld, dit museum, het Spinozahuisje, de Laurentiuskerk en toren, het mausoleum van de graven van Holland, de vroegere plek van de abdij uit 1133 en het standbeeld van Floris V hebben we geschiedkundige pareltjes in ons bezit. Dat moeten we toch met elkaar kunnen versterken?” Zo waren er ideeën voor een audiowandeling en ook al deze plekken opnemen in een fiets- en wandelroute langs alle historische bezienswaardigheden van alle kernen. ,,Ik keek in de ‘Bollenstreek.info’ van juli t/m september 2016 en er stond iets over de Flower Parade en één regel over de Rijnsburgse feestweek in. Dat noem ik als Rijnsburger dus een gemiste kans”, aldus de zeer bevlogen Noort.

Trots op het mausoleum!
Noort ziet ook met lede ogen aan dat de plannen voor de renovatie van het mausoleum, zeker het vergroten van de vind- en zichtbaarheid, nog steeds plannen zijn en er nog geen klop op kan worden gegeven: ,,Waar het om een ontbrekend geldbedrag gaat, daar moet de gemeente toch trots zijn op deze historische plek en zorgen dat de plannen kunnen worden uitgevoerd. De kern Rijnsburg en de gemeente Katwijk laten kansen liggen. Samen met de andere Rijnsburgse historische plekken plak ik er alvast deze slogan er op ‘Dit! was Rijnsburg’. Reken maar dat hier velen op afkomen.” Dat kunnen ze ook wat betreft de prachtige wisseltentoonstelling ‘Van Wim, zus, Jet tot internet’ over Rijnsburgse scholen die t/m 1 oktober 2016 te bezichtigen is. De Lokalen gaan met deze kansrijke opmerkingen aan de slag.

Comments

comments

DELEN

2 REACTIES

Comments are closed.