Ik loop wekelijks naar de glasbak, papierbak, drinkpakkenbak, plasticzakkenbak om daar de boel in te mikken. Welnu: die boel is geld waard en big business aan het worden.

Alles wat hergebruikt kan worden, levert de gemeente geld op bij de vuilverbrander. Daar hoeft ze niet voor te betalen, helemaal gratis! Dat is goed voor de gemeente maar helemaal voor onze kinderen voor wie we een leefbare wereld willen achterlaten.

Helaas zijn er nog altijd mensen die alles bij elkaar flikkeren in één restafvalzak en dat gaat geld kosten. Geld kosten? Ja, gemeenten moeten meer betalen voor die restafval die ze aanbieden bij de afvalverwerkers. Daar wordt wat op gevonden. De gemeente Katwijk heeft samen met Teylingen en Noordwijk een scenario onderzocht naar mogelijkheden om 80% afvalscheiding te realiseren. Het scenario ‘omgekeerd inzamelen plus’ bleek het meest kansrijk.

Gemeente Teylingen als voorbeeld?
In Teylingen krijgt je bijvoorbeeld verschillende bakken waarin je gft, plastic, glas, of ander recyclebaar spul kunt mikken. Die bakken zet je om de zoveel weken aan de weg waarna ze geleegd worden. Het restafval doe je in een grijze zak en mik je in een ondergrondse container. Ja, niet voor niks natuurlijk: je krijgt een pasje en elke keer als je een zak restafval in die container dumpt, wordt dat geregistreerd. Je betaalt zo’n € 5,- per zak. Per zak? Jazeker, de bedoeling is dat je snel afleert om zoveel restafval te produceren.

Zijn dromen bedrog?
Wie een ochtend googelt naar de ervaringen van andere gemeenten, wordt toch wel wat kritischer. Het lijkt zo mooi maar als je voorbijgaat aan de praktische bezwaren, dan wordt het meer een droom. In het ergste geval een nachtmerrie voor gemeenten die het omgekeerd inzamelen door de strot van de burgers persen. Als je mensen wilt meekrijgen voor een beleid, dan moet je ze het in elk geval gemakkelijk maken. Drie bakken voor iemand als ik die geen tuin heeft… Waar laat ik die troep in een flat van tienhoog, hoe breng je je restafval weg als je fysiek beperkt bent… om waar es wat te noemen.

Invoeren in de gemeente Katwijk?
In de Duurzaamheidsagenda (pagina 23) die donderdagavond 19 november wordt behandeld in de raadscommissie van de gemeente Katwijk staan geruststellende woorden zoals ‘ … hiervoor worden voldoende passende voorzieningen getroffen…’ Ik word van die woorden juist heel erg cynisch. Ik vrees dat als onze gemeente haar burgers voor het omgekeerdafvalblok plaatst, we in no time een nieuw fenomeen zullen waarnemen: afvaltoerisme. Overal bergen grijze zakken naast containers, in openbare plastic afvalbakken, bij de buren in de tuin. Ik overdrijf, ik weet het. Maar ik adviseer de raadsleden vooral de ervaringen van andere gemeenten met omgekeerd inzamelen te lezen en dan pas te komen met een systeem dat door zeker 80% van de burgers wordt geaccepteerd en gerespecteerd. Kom je zo aan 80% afval scheiden.

Ineke Ouwehand
De Lokalen