Naar aanleiding van een groot verkeersongeluk 4 mei 2013 tussen een te hard rijdende motorrijder uit de richting Wassenaar die inreed op stilstaande auto’s ter hoogte van de inrit bij tuincentrum Moerkerk en Volkstuindersvereniging ‘Ons Genoegen’ op de Wassenaarseweg / N441 heeft raadslid Gerard Bol van nu De Lokalen informatieve vragen aan de gemeente Katwijk gesteld.

Deze vragen om deze veel gebruikte afslag te verbeteren werden in dat jaar en in 2014 herhaald. Maar het antwoord was dat de beslissing bij de provincie lag en dat dit verkeersknelpunt geen hoge prioriteit had.

Gerard Bol, fractievoorzitter van De Lokalen: “Enige weken geleden toen ik op het fietspad langs tuincentrum Moerkerk fietste zag ik ineens de houten paaltjes in het gras staan. Ze gaven de knik van het fietspad, over de provinciale groenstrook, aan. Een knik die medewerkers van het tuincentrum al vele jaren hadden benoemd, al was het maar met rijplaten, om het voor de fietsers en afslaande automobilisten veiliger te maken.” Maar los van deze knik in het met de komst van het A.Z.C. zeer druk bezette fietspad waar zeer veel voetgangers, fietsers en bromfietsers passeren, moest er ook voor de daar afslaande automobilisten iets worden geregeld.

Uit de vele gesprekken begreep Bol ook dat op dat punt veel ongelukken bijna hadden plaatsgevonden. Dat kwam o.a. voort uit auto’s die met te hoge snelheid inreden op stilstaande afslaande auto’s. Bol: “Afslaan naar het tuincentrum of de volkstuinen voor die auto’s was zeer moeilijk door de toegenomen drukte op het fietspad. Daar reden ook bromfietsers met (soms) te hoge snelheden. Met deze bredere inrit, de aangelegde extra middenberm voor auto’s en het verlegde fietspad is er al veel verbeterd voor deze afslaande automobilisten.” De afspraken over het veilig fietsen en wandelen van en naar het A.Z.C. zullen vast en zeker mede debet zijn aan deze door Bol gesignaleerde verbeteringen.

Opvallend blijft wel dat de door de provincie aangelegde ‘tweebaans inrit’ ineens stopt en weer overgaat in de al aanwezige eenbaans oprit naar het tuincentrum en de volkstuinen. “Daar hield het voor de provincie op zo, hoorde de eigenaar van tuincentrum Moerkerk. En daarom heeft hij met eigen middelen deze oprit afgemaakt. Als je er nu voorbij rijdt, zie je het er netjes bij liggen. De Lokalen zijn blij dat dit verkeersknelpunt eindelijk is verbeterd.”

Comments

comments

DELEN