Na zeventien jaar van plannen maken, wachten, aanpassingen en weer nieuwe plannen maken, komt er voor de Emmaschool in Rijnsburg eindelijk het krediet in zicht voor een mooi nieuwbouwproject. Deze nieuwbouw wordt nu gerealiseerd op de huidige locatie aan de Smidstraat. De omvang van de te bouwen school zal kleiner zijn dan de eerste vroegere plannen waar nieuwbouwwijk ‘De Horn’ toen gepland was als bouwlocatie. Het beschikbaar stellen van het krediet is 19 mei in een oordeelvormende raadscommissie besproken. Burgerraadslid Anneke van Duijn-Schaap voerde namens De Lokalen hierover het woord.

Van Duijn: ,,De Lokalen zitten er positief in wat het krediet betreft. In deze school zal ook een peuterspeelzaal gehuisvest worden. Wij zijn groot voorstander van scholen met bredere voorzieningen zoals een voorschool, voorschoolse- en naschoolse opvang. Maar wat te denken van een continurooster? Alles het liefst nog in combinatie met andere culturele faciliteiten waarin basisschoolkinderen zich optimaal kunnen ontplooien. Die peuterspeelzaal en het continurooster, wat de Emmaschool zal gaan invoeren, zijn hiervoor een prima start.”

Rijnsburgse onderwijsparel
Het burgerraadslid van De Lokalen vervolgt enthousiast haar pleidooi: ,,De Emmaschool heeft zeer zeker een ruimtelijke injectie nodig. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen die het onderwijs anno 2016 stelt. Ook al doen alle onderwijsgevenden hun stinkende best, het blijft in zo’n gebouw roeien met de gebrekkige riemen die je hebt. Na alle jaren van gesteggel is deze nieuwbouw een prachtige impuls voor het Rijnsburgse onderwijs en de oude dorpskern.” Van Duijn, zelf werkzaam in de kinderopvang en het basisonderwijs: ,,Een ruimte voor peuterspeelzaal leent zich, mits ingericht conform de GGD-eisen, prima om ook te gebruiken als voorschoolse- en naschoolse opvang. Dit hoeft elkaar zeer zeker niet te bijten. Er is momenteel kinderopvang om de hoek in ‘de Burgt’. Mocht de Emmaschool dit ook intern willen organiseren dan kun je met een creatieve blik de aula, het speellokaal en het peuterspeelzaallokaal multifunctioneel gebruiken voor zowel opvang als onderwijs.”

Geen brede school… een gemiste kans?
De keuze voor een brede huisvesting met kinderopvang, peuterspeelzaal en basisonderwijs is vooral een keuze van diverse partijen. De kinderopvang wordt immers bekostigd door marktpartijen, die als zodanig mee financieren in de realisatie al dan niet als huurders. Van Duijn: ,,De gemeente heeft hier conform de landelijk geldende richtlijnen geen directe taak in, zo liet wethouder Mostert in de raadscommissie donderdagavond 19 mei nogmaals duidelijk weten.” Als het aan Van Duijn ligt gaat na het besluit over het krediet in de raad van donderdag 2 juni de eerste paal zo snel mogelijk de Rijnsburgse grond in. Van Duijn: ,,Van De Lokalen zullen we dit bouwproject met interesse blijven volgen en ook waakzaam blijven richting de wethouder qua mogelijke budgetoverschrijding.”

Comments

comments

DELEN