Vrijdagochtend 8 april was op het afgeschermde schoolplein van Obs de Krulder in Katwijk zeker geen 1 aprilmop. Hannie Mulder, voorzitter van de afdeling Katwijk van Veilig Verkeer Nederland verraste de begeleiders en ouders van de ouderkamer met een attentie omdat deze afdeling dit jaar 65 jaar bestaat.

Met het uitpakken van de grote doos door de begeleiders werden goede fietshelmen en gekleurde en fluoriserende veiligheidshesjes in ontvangst genomen. Een trotse Mulder zag dat de aanwezige ouders van deze ouderkamer direct de daad bij het woord voegden, helm op, hesje aan en onder begeleiding van andere ouders fietsmeters maken.

Hiermee werd die vrijdagochtend het onderdeel ‘Veilig leren fietsen’ van de wekelijkse ouderkamer een ware feestelijke start. De vele vlaggetjes op het schoolplein waren daar de stille getuigen van. Arina Kuyt, een begeleidende moeder: ,,We komen elke vrijdagochtend hier in de aula van school bijeen en het is zo gaaf om moeders van zoveel verschillende nationaliteiten nu ook te kunnen helpen met het veilig leren fietsen. We hebben van V.V.N. afdeling Katwijk ook materiaal gekregen hoe je het beste die fietslessen kan geven en ook regels duidelijk kan maken.”


Mulder: ,,Ik kwam met deze enthousiaste moeders in contact bij de uitreiking van de jaarlijkse Meerburgprijs op het gemeentehuis in januari. Het is mooi als we dan als jubilerende afdeling ook iets voor hen kunnen betekenen. Moet je eens kijken hoe enthousiast ze aan de slag gaan.” Naast Kuyt zijn Jantine van Rhijn en Sandra van Egmond de andere vrijwilligers die elke week in de ouderkamer actief zijn. Kuyt: ,,Maar vlak ook de enige man niet uit, Tarek Khedr, onze grote tolk-vertaler. Het is elke week een feestje om met deze moeders aan de slag te gaan, wat het onderwerp of de activiteit ook is.”

Bij deze ouderkamer krijgen deze begeleiders ondersteuning van Anya van Hees van het wijkwerk van Welzijnskwartier. Van Hees: ,,Het is leuk om te zien wat deze moeders hier in de ouderkamer wekelijks doen. Maar ook dat we met elkaar wegen zoeken om deze ouderkamer en school te verbinden met de bewoners in de wijk. Daar liggen unieke mogelijkheden.” Op deze zonnige vrijdagochtend konden met de hulp van deze moeders na de feestelijke groepsfoto alle aanwezigen hun fietsmeters maken, met het hesje aan, de fietshelm op en veelal met een stralende glimlach als ze zien dat het lukt. Mulder en Kuyt: ,,Daar doen we het toch voor met elkaar!”