Het definitief ontwerp van het centrum is deze week vastgesteld. Dat betekent dat kan worden begonnen aan de voorbereiding van de nieuwe inrichting van het centrum. Na een participatietraject is het voorlopig ontwerp in oktober 2015 vast komen te staan.

Bij de omvorming van een voorlopig naar een definitief ontwerp wordt op detailniveau bekeken wat nodig is om het ontwerp uit te kunnen voeren. Er is met veel belanghebbenden gesproken om de laatste puntjes op de i te zetten. Dat is nu gelukt. Wethouder Jacco Knape: “Ik ben erg blij dat we het werk nu kunnen gaan voorbereiden om over enkele maanden te kunnen aanbesteden. Tijdens deze voorbereiding en natuurlijk ook tijdens de uitvoering zullen we continu in gesprek blijven met de omgeving om zo weinig en zo kort mogelijk overlast te veroorzaken. We zijn er nog lang niet, maar de basis voor een nieuw aantrekkelijk centrum, het ontwerp, is nu definitief.”

Zo weinig mogelijk auto’s, een gezellig winkelgebied en een aantrekkelijk verblijfsgebied zijn de belangrijkste ingrediënten van het nieuwe centrum. Er is veel ruimte voor het wandelende publiek, de bereikbaarheid van het centrum met de fiets blijft goed en er is meer ruimte voor fietsen om ze op geconcentreerde plekken te stallen, mooie entrees in het straatwerk, meer groen in de Princestraat en op het Andreasplein en goede bereikbaarheid voor mindervaliden. Uiteraard met aandacht voor de bewoners van het centrum: zij kunnen altijd met de auto bij hun huis komen.

De bestrating en de beplanting worden van hoge kwaliteit. Om een goede en duurzame keuze te kunnen maken welke stenen – er wordt zo veel mogelijk hergebruikt -worden toegepast is een proefvak aangelegd waar stenen met verschillende samenstellingen getest worden. Tijdens de ontwikkeling van het voorlopig ontwerp is door ondernemers en bewoners aangegeven dat sommige stenen te glad zijn. Ook dat wordt meegenomen in de keuze. Ook voor de beplanting komt een proefvak om te kijken welke beplanting de juiste uitstraling heeft en goed gedijt in de zilte lucht. Medio maart zal de proefbeplanting aangebracht worden.

Nu wordt een bestek gemaakt. Dat is een document waarin alle eisen en tekeningen terecht komen die de winnaar van de aanbesteding straks moet gaan uitvoeren. De gemeente zal in de voorbereiding in gesprek blijven met de omgeving. Uitgangspunt is om de overlast zoveel mogelijk te beperken voor de bewoners en de winkeliers. Tijdens de uitvoering zal het contact met de omgeving onverminderd zijn. Er gaat gewerkt worden in een drukke en complexe omgeving, dus goed overleg is essentieel.

Vanaf maandag 29 februari maart is het definitief ontwerp voor iedereen te zien via www.katwijk.nl/centrum. Er wordt nog gewerkt aan een kortere en overzichtelijkere publieksversie van het definitief ontwerp. Deze wordt half maart verwacht, zodat iedereen kan bekijken hoe het centrum van Katwijk er uit komt te zien.