Tijdens de leesbevorderingscampagne Nederland Leest (1 t/m 30 november 2016) zetten de Nederlandse bibliotheken het thema ‘Democratie’ centraal. Drie boeken zijn hierbij gekozen die de hele maand november door de bibliotheek als cadeau worden uitgedeeld. Bezoekers van de bieb kunnen kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander. Nederland Leest: één maand, één thema, drie boeken.

Boek cadeau
In de vier vestigingen van Bibliotheek Katwijk (Hoofdbibliotheek, Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Bibliotheek Rijnsburg in De Burgt en Bibliotheek Valkenburg in Het Dorpshuis) liggen honderden exemplaren klaar van drie boeken over het thema democratie. De bibliotheek geeft elke bezoeker een gratis exemplaar mee van zijn/haar keus. Zolang de voorraad strekt natuurlijk, want op=op.
‘Heer van de vliegen’ van William Golding (1954) is een klassieker uit de wereldliteratuur. Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog.
In ‘Liefde en schaduw’ van de Chileense schrijfster Isabelle Allende (1986) gelooft journaliste Irene lange tijd haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.
In ‘Morten’ van Anna Levander (pseudoniem van het journalistenduo Annet de Jong (De Telegraaf) en Dominique van der Heyde (NOS/Nieuwsuur) uit 2014 schuwt de ambitieuze politicus Morten Matthijsen geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

Avond van de democratie
De bedoeling van Nederland Leest is om zoveel mogelijk Nederlanders op de been te krijgen om naar de bibliotheek te gaan, het boek af te halen en vervolgens met elkaar in discussie te gaan. Dat betekent niet alleen lezen over democratie maar ook debatteren. Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat. Op 30 november organiseert Bibliotheek Katwijk in samenwerking met ProDemos een laagdrempelige slotbijeenkomst onder de titel ‘Avond van de democratie’. Politiek en politieke betrokkenheid staan centraal tijdens deze leuke informatieve bijeenkomst.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

Comments are closed.