De Katwijkse PvdA-voorzitter Willem den Hertog stapt op. Hij deed dit nadat commotie was ontstaan over een doodsverwensing aan PVV-leider Geert Wilders die hij op Twitter had geschreven.

Wilders zei deze week dat ‘als de kogel van links komt, er ‘PvdA’ op de zijkant staat’. Katwijker Den Hertog reageert vervolgens met: ‘We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid)’.

De tweets zijn nog steeds te zien op zijn tijdlijn. Het heeft volgens de Katwijker ook weinig zin om dat te doen, want inmiddels is het bericht al meerdere keren gedeeld. Het is niet duidelijk of hij als PvdA-raadslid twittert, of op persoonlijke titel.

De Katwijkse PvdA-fractie heeft inmiddels het volgende bericht naar buiten gebracht:

“Bestuur en fractie van de PvdA-Katwijk hebben met afschuw kennis genomen van de uitlatingen van de heer Den Hertog. Wij distantiëren ons hier nadrukkelijk van.
Bestuur en fractie hebben besloten het vertrouwen in de heer Den Hertog als voorzitter met onmiddellijke ingang op te zeggen. Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden.”

Nelly Smits (fractievoorzitter) en Matthijs van Tuijl (raadslid): ‘Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk en hebben daarom geen andere keuze dan het vertrouwen op te zeggen’.

De heer Den Hertog heeft zelf ook aangegeven zijn functie neer te leggen.