Op vrijdagavond 19 mei om 20.00 uur verzorgen Arjan Wolfswinkel en Cor de Vries voor de derde keer samen een bijzonder herdenkingsconcert.

Dit jaar staat de bekende musicus Dirk Janszoon Zwart, die 100 jaar geleden is geboren, centraal. Zwart (1917-2002) was naast organist ook actief als componist, publicist en restauratieadviseur.

 Na de successen van de vorig edities rond Frans van Tilburg en Max Reger keren Cor de Vries en Arjan Wolfswinkel opnieuw terug naar het fraaie Pieter van Assendelft-orgel in de Dorpskerk. Wolfswinkel is een van de vaste bespelers van het instrument. De Vries is organist op twee locaties in Amsterdam.

Cornelis Schaap opent vrijdagavond met een korte lezing over het leven en werk van Dirk Janszoon Zwart en een toelichting op de gespeelde werken.

Daarna spelen de concertgevers afwisselend composities die regelmatig op de programma’s van Zwart te vinden waren,

Wolfswinkel open met Zwarts Fantasie over het Valeriuslied “O Heer, hoe groot en hoe vervaarlijk”. De Vries laat de Fantasia und Fuge c-Moll van Johann Sebastian Bach klinken.

Verder staan onder andere een feestelijk preludium van Niels Gade, een ingetogen adagio van Franz Liszt, een majestueuze mars van Jacques Lemmens en wervelende toccata’s van Jan Pietersz Sweelinck en Léon Boëllmann op het programma..

Uiteraard mag een aantal van Zwarts eigen koraalbewerkingen niet ontbreken. Zo klinken vrijdagavond onder meer de bekende fantasieën over de Psalmen 105 en 147.

Tenslotte klinkt een tweetal werken (waaronder de Fantasie over het Lutherlied) van vader Jan Zwart, die voor de jonge Dirk een groot voorbeeld en stimulator was.

Het concert wordt besloten met twee coupletten samenzang.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De deuren van de kerk zijn open vanaf 19.30 uur. Halverwege het programma is er tijd om elkaar te ontmoeten, onder het genot van koffie/thee of frisdrank, tijdens de pauze. Tevens is er dan gelegenheid om een kleine expositie rond Dirk Janszoon Zwart te bekijken. De toegang tot het concert is gratis, bij de uitgang wordt gecollecteerd voor de onkosten.

Comments

comments

DELEN