De strijd tegen de doorverkoop van gestolen goederen oftewel heling heeft een hoge prioriteit op landelijke en gemeentelijk niveau. Alle handelaren moeten bijvoorbeeld registreren wat zij opkopen en verkopen. Om deze registratie makkelijker en efficiënter te maken is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. De gemeente vraagt handelaren hiervan gebruik te gaan maken om heling beter te kunnen aanpakken.

De branche heeft te lijden onder oneerlijke concurrentie door de handel in gestolen goederen (heling). Naast een slecht imago voor de handelaren veroorzaakt heling veel emotionele en financiële schade door inbraak. De aanpak van heling heeft dan ook een hoge prioriteit bij politie en gemeente. Het DOR is hierbij een stap in de goede richting.

Hoe werkt het DOR?
Het DOR is gratis toegankelijk via een online beveiligde omgeving. Deze omgeving staat in contact met de politie en de database van Stop Heling. Zo kan de handelaar gemakkelijk zelf controleren of het goed als gestolen geregistreerd staat. De politie krijgt automatisch bericht wanneer een goed wordt ingevoerd dat als gestolen staat geregistreerd. De snelheid van uitwisseling van deze gegevens met de politie, vergroot de pakkans op helers, inbrekers en veelplegers. Op deze wijze zijn landelijk al vele woninginbraken opgelost.

Registratie voor 2 september
Handelaren die gebruik willen maken van het DOR kunnen zich registreren via www.katwijk.nl/DOR. Handelaren die zich nog niet als zodanig hebben opgegeven bij de gemeente, kunnen bij hun inschrijving (voor 2 september) aangeven dat zij gebruik willen maken van het DOR.

Comments

comments

DELEN