KATWIJK – Tijdens één van de Toeristenmarkten die in de zomer gehouden worden konden bezoekers meedoen aan de prijsvraag “Welk afval wordt het meest gevonden op het strand? Noem de top 3”. Van de 35 inzenders waren 7 goede inzendingen. De winnaars kregen afgelopen maandag van wethouder Jacco Knape een zwerfafval memoryspel.

Wethouder Jacco Knape: “Wat leuk dat alle aanwezige winnaars op de basisschool zitten en al wat weten over zwerfafval. En mij vertelden dat ze ook zelf zwerfafval opruimen. Want goed opruimen van zwerfafval is belangrijk om ons strand schoon te houden”.

Top 5 zwerfafval op het strand
Dat op het strand veel plastic rondzwerft is algemeen bekend. Maar de uitdaging van de prijsvraag was om aan te geven wàt voor soort plastic de stranden het meest ontsiert. Stichting De Noordzee onderzoekt al ruim 12 jaar het afval op de Nederlandse stranden. De top 5 van zwerfafval op het strand is:
1 (vis)Netten, touwen en vispluis
2 Kleine stukjes <50 cm
3 Doppen van flesjes en drinkpakken
4 Snoep, chips & snackverpakkingen
5 Ballonnen & sierlinten

Laat afval niet rondzwerven op het strand
Het mooiste zou zijn wanneer in de toekomst geen zwerfafval op het strand achterblijft. Vogels en zeedieren raken er in verstrikt of zien het aan voor voedsel. Plastic vergaat nooit, het breekt hooguit af tot hele kleine deeltjes die ronddrijven in de zee. Neem daarom na een heerlijk dagje strand al je afval mee en gooi het in de afvalbak. Over het gehele strand zijn afvalbakken te vinden. Maakt u graag een wandeling over het strand? Doe dan mee aan de jutactie. Bij verschillende strandpaviljoens staan na de zomer jutbakken: Strandhuys, Het strand, Zee en zon, Surf en Beach, Watering en Willy Noord.

Comments

comments

DELEN