Op zaterdag 19 maart gaan in heel Nederland verenigingen, buurtbewoners en scholieren de straat op tijdens de Landelijke Opschoondag om zwerfafval op te ruimen.

Een snoepwikkel in de struiken, een paar uitgetrapte peuken in de goot en een achtergelaten colablikje op het strand. Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis. Niet alleen heeft het een negatieve invloed op het woonplezier, het kan schadelijk zijn voor het milieu en bovendien kost het veel geld om het op te ruimen. Stichting Nederland Schoon maakt zich sterk in de strijd tegen zwerfafval en heeft daarom de Landelijke Opschoondag in het leven geroepen als de ultieme schoonmaakdag.

Wilt u zich ook inzetten voor een schone straat? Dat kan! Hoe meer acties, hoe beter het resultaat. Niet alleen helpt u mee aan een schone leefomgeving, het is ook een mooie en gezellige gelegenheid om uw buurtbewoners of leden van de vereniging beter te leren kennen. Meld uw actie aan!

De Landelijke Opschoondag vormt de aftrap van de Opschoonweek. U kunt dus op zaterdag 19 maart aan de slag gaan, maar ook op een andere dag in de week van 19 maart t/m 25 maart. Het staat u vrij om zelf een actie te organiseren, op een dag en tijdstip dat u het beste schikt. Alles kan, zolang het verwijderen van zwerfafval maar onderdeel uitmaakt van de activiteit. Het hoeft geen grote actie te zijn. Een uurtje zwerfafvalprikken met buurtbewoners kan de buurt al zichtbaar opschonen. Gemeente Katwijk faciliteert uw actie met schoonmaakmaterialen zoals hesjes, grijpers en afvalzakken. Na afloop wordt het materiaal én het verzamelde afval opgehaald.