In Nederland liggen mogelijk nog 501 restanten van vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem. Dat blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. In Katwijk zijn er nog twee Duitse vliegers van de Luftwaffe vermist.

Het gaat om vliegers die sinds de vliegtuigcrash vermist zijn geraakt en waarvan de locatie van de crash na de oorlog niet is afgegraven. Dat iemand als vermist staat, betekent niet dat de stoffelijke resten nog op de locatie van de vliegtuigcrash zouden liggen. De stoffelijke resten kunnen vergaan zijn doordat ze al die jaren onder de grond of in het water hebben gelegen. Het kan ook dat het vliegtuig is geëxplodeerd tijdens de crash en daardoor de resten zijn vergaan.

De lijst is samengesteld uit de database van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Uit hun database zijn alleen de vliegtuigwrakken meegerekend waarvan de vermiste personen bekend zijn en het vliegtuigwrak nog niet is opgegraven. Informatie over opgravingen zijn verstrekt door de Koninklijke Luchtmacht, Stichting ARG, Stichting ARGA, Stichting MAMF, Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel en onderzoeksbureau Beobom.

Vorig artikelHeren 1 Grasshoppers houdt perspectief op finale na klein verlies
Volgend artikelHennepkwekerij op wielen ontdekt