Vorige week brachten een dertigtal studenten van de Duitse hogeschool in Darmstadt, op de fiets, een bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin in Rijnsburg.
Daar lieten ze zich inspireren en informeren over de veranderingen in de jeugdhulp in Nederland.

De studenten werden ’s ochtends verwelkomd in gemeenschapshuis de Burgt door wethouder Gerard Mostert en Ester Jansen van Rosendaal, de coördinator van het CJG.

In de ochtend hebben de studenten van de organisator een inleiding gekregen op de organisatie van de jeugdhulp in Nederland, waarna ze een rondleiding kregen door de Burgt, waar het CJG is gevestigd. Na de rondleiding gingen de studenten in gesprek met de coördinator van het CJG en een medewerker van het Jeugd- en Gezinsteam.

De studenten vonden het inspirerend om te zien hoe deskundigen vanuit verschillende organisaties in het CJG met elkaar verbonden zijn en samenwerken. Dit kennen ze niet in Duitsland. Ook de verbinding tussen de preventieve jeugdgezondheidszorg en de jeugdhulp is voor hen nieuw. Volgens de studenten maakt dit het CJG, voor ouders en jeugdigen, een neutrale en dus vertrouwde plek naar toe te gaan wanneer ze ondersteuning willen.

De studenten waren ook erg geïnteresseerd in de nieuwe manieren van werken, waarbij in de ondersteuning en hulp aan de gezinnen gebruik wordt gemaakt van het eigen netwerk rondom een gezin, zoals familie en vrijwilligers. Hierover waren veel vragen en krijgt in Duitsland nog verder vervolg.

Het bezoek aan CJG Rijnsburg maakte onderdeel uit van een studiereis langs verschillende organisaties in de jeugdhulp. Na het bezoek aan het CJG Rijnsburg, zijn de studenten in de middag naar Hogeschool Leiden gegaan voor een uitwisseling met Nederlandse studenten.

Het was voor de studenten, maar ook voor de medewerkers in het CJG een inspirerende ontmoeting. De Duitse degelijkheid ontmoeten de Nederlandse vrij samenwerkingsgeest.

Comments

comments

DELEN