Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces heeft een meerderheid (CDA, ChristenUnie en SGP) voor gestemd met het programma van eisen betreffende de hoofdbibliotheek en muziekschool in de Noordzeepassage. Voor DURF lijkt de bibliotheek op de Schelpendam de meest vanzelfsprekende optie. Als dit niet mogelijk zou zijn moet er op zijn minst gekeken worden door het college naar een geografisch centraal gelegen locatie in de gemeente Katwijk.

Het valt ons op dat de partijen die tegen zijn de afgelopen week aangegeven hebben doormiddel van ingezonden brieven geen noemenswaardig alternatief te kunnen aanbieden. Partijen als de VVD en Hart voor Katwijk (niet te verwarren met I Love Katwijk) willen ook de bibliotheek op de Schelpendam houden maar geven geen antwoord op een aantal cruciale vragen. Wat bedoelen deze partijen met een toekomstgerichte bibliotheek? Hoeveel zou een eventuele verbouwing kosten? In hoeverre wordt daar voldaan aan de Wsob (bibliotheekwet)? Het kan zijn dat deze informatie ontbreekt, maar waarom wordt dat niet vermeld? Het eerlijke verhaal zou zijn dat deze informatie simpelweg ontbreekt en daar nog aanvullend onderzoek naar moet worden gedaan. Kunnen raadsleden dan wel een goed geïnformeerde afweging maken? Het zou raadsleden sieren dit aan te geven als er sprake van is.

Bij een hoofdbibliotheek denk ik aan een bibliotheek die toegankelijk is voor iedereen. Een veelgehoord argument van de SGP is dat de bibliotheek in het ‘centrum van Katwijk’ moet komen. Is het dorp het centrum van Katwijk? Ik vraag het mij af. Er zullen weinig mensen in Rijnsburg en Valkenburg zijn die speciaal naar het dorp zullen afreizen om daar de bibliotheek te bezoeken. Lezingen, debatten en leesruimtes kunnen namelijk ook in het lokale dorpshuis of in Leiden bezocht worden.

Als je toekomstgericht wilt werken, moet je naar de volgende generatie kijken. De ‘millenniageneratie’ bezoekt zelden de lokale bibliotheek. Als zij in alle rust willen studeren doen zij dit op hun eigen onderwijsinstelling of thuis. Daarnaast leest deze generatie veel meer digitaal en lenen ze boeken in de bibliotheek van de onderwijsinstelling.

De bibliotheek blijft desondanks een belangrijk instituut en daarom pleit ik er wel voor om in elke kern een bibliotheek te hebben. Hier hoeft er geen sprake te zijn van een zaal voor lezingen of een grand café. Lezingen kunnen op tal van andere plekken worden gehouden en een grand café moet niet door de gemeente geregeld worden.

Een bibliotheek hoort simpel en modern te zijn. De Burgt in Rijnsburg en het dorpshuis in Valkenburg zijn goede voorbeelden van hoe het zou moeten. Als het daar mogelijk is, waarom dan niet op de Schelpendam? Katwijk heeft dit megalomane prestigeproject niet nodig.

Danny Dubbeldam

Comments

comments

DELEN