Ingezonden: DURF.
Meer betrokkenheid van inwoners. Meer draagvlak en publiek debat. Een sterkere democratie. Politici die gedwongen worden om beter te luisteren. En inwoners die met het referendum altijd een stok achter de deur houden. Het nieuwe participatiebeleid bevat veel zaken waar DURF al sinds onze oprichting aandacht voor heeft gevraagd. Denk aan een kinderaad en kinderburgemeester om jongeren al vroeg bij de politiek te kunnen betrekken.
Betrouwbaar bestuur is niet voor niets de eerste paragraaf van het coalitieakkoord. Het uitvoeren van de opgaves die we als gemeenteraad en samenleving belangrijk vinden, begint bij een overheid die transparante besluiten neemt en uitlegt waarom iets wel of niet gebeurt. Alleen zo kunnen we leveren op dossiers als het aanpakken van de woningnood, leefbaarheid, veiligheid en energiearmoede.
Het referendum dat nu voorgesteld wordt is adviserend van karakter omdat bindende referenda bij wet (nog) niet mogelijk zijn. Inwoners kunnen een referendum aanvragen, en bij voldoende handtekeningen wordt er een volksraadpleging gehouden. Er is geen opkomstdrempel. De gemeenteraad moet uiteindelijk de uitslag bespreken en beargumenteerd aangeven wat er met de uitslag zal gebeuren. De referenda worden zoveel mogelijk gecombineerd met andere verkiezingen om de opkomst te verhogen.
Aanpak kruispunt Hoorneslaan-N206
Het aanpakken van de verkeersveiligheid rondom het kruispunt Hoorneslaan-N206 heeft voor DURF prioriteit. Het college heeft bekend gemaakt nu actie te willen ondernemen. Het voorstel is om het extra rechts-afslagvak af te sluiten om zo het verkeer af te remmen. Daarnaast komt er een onderzoek naar verkeerslichten. DURF hoopt op een positief resultaat voor omwonenden, fietsers, scholieren en automobilisten. Binnenkort wordt bovendien het actieplan verkeersveiligheid in de gemeenteraad besproken.