FOTOArchief / Coming out vlag in Katwijk

KATWIJK – Vandaag wordt weer de jaarlijkse Nationale Coming-Outdag gevierd. Een dag waarop aandacht wordt besteed aan het moment dat mensen van de LHBT-beweging openlijk kunnen uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Dit is ook een belangrijke dag voor veel mensen in Katwijk, waarop duidelijk wordt gemaakt dat zij zichzelf kunnen en mogen zijn.

Ook in Katwijk is het belangrijk dat iedereen zich geaccepteerd voelt. Twee jaar geleden was er veel discussie over het wel of niet ophangen van de regenboogvlag in onze gemeente. Een controversieel punt voor bepaalde partijen, maar wij geloven niet dat dit het daadwerkelijk onderwerp is waar het over zou moeten gaan. Regenboogzebrapaden, homovlaggen ophangen of nationale feestdagen zorgen er niet voor dat de acceptatie van LHBT’ers wordt verbeterd in onze gemeente. Het aanpakken van het serieuze gebrek aan tolerantie van LHBT’ers verdient ook in onze gemeente concrete oplossingen.

Symboolpolitiek gaat er niet voor zorgen dat deze intolerantie op de korte en lange termijn zal verdwijnen. Wij zouden de komende jaren een actieve houding vanuit de gemeente Katwijk willen zien op het gebied van LHBT-emancipatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door extra te investeren in professionele voorlichting op middelbare scholen en het onder de loep nemen van subsidies aan organisaties waar een duidelijk stigmatiserende stem vanuit gaat. Ook moet er blijvend actief worden geselecteerd op het niet aannemen van zogenoemde ‘weigerambtenaren’.

Het is belangrijk dat we ons de komende jaren bij het verbeteren van de LHBT-emanicaptie blijven focussen op de punten die echt van belang zijn. De laatste maanden lijkt er een trend op gang te zijn gekomen om alles ‘genderneutraal’ te maken. Dit zorgt begrijpelijkerwijs voor steeds meer onbegrip onder veel mensen. De komende jaren moeten we daarom geen zaak maken van het laten verdwijnen van geslachtsregistratie of het aanschaffen van genderneutrale toiletten. In plaats daarvan moeten we maatregelen nemen die daadwerkelijk de emancipatie van LHBT’ers bevorderd. Het richten op het kommer en kwel van de LHBTQIAP-beweging zorgt alleen maar voor meer onbegrip en belemmert daarmee in grote mate de emancipatie op het gebied waar het wel daadwerkelijk nodig is.

Comments

comments

DELEN