Zweden, Fransen, Denen, Belgen, Zwitsers en nog vier andere nationaliteiten verschoten in het weekend van 19 en 20 november de allereerste ‘Dutch Open 2016’ bij schietsportverenigingen Katwijk (SSVK) en de Vrijheid te Leiderdorp.

Een Nederlands kampioenschap van internationale proporties, waarbij de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) samenwerkte met de twee schietsportverenigingen. Het evenement trok maar liefst 155 gekwalificeerde parcours schutters aan uit negen verschillende landen.

Onder de indruk van locaties
De deelnemers, maar ook de wedstrijdleiders en baanveiligheidsfunctionarissen, ofwel de Range Officers waren onder de indruk van beide locaties, de opgebouwde stages (parcours) en de Hollandse vrijwilligers. Tevens was het een onderhoudend weerzien van bekende sportschutters onderling, die de meertaligheid als vanzelf overbrugden doordat iedereen elkaar in het Engels aansprak. Alle leden van de drie verenigingen konden de wedstrijd live komen aanschouwen. Hetgeen spectaculair en indrukwekkend was, omdat deze tak van sport – de zogeheten dynamische discipline – doorgaans niet op de reguliere schietbanen van Leiderdorp en Katwijk wordt uitgeoefend.

Gecombineerde NK wedstrijd
Na 14 stages per schutter, vijf diskwalificaties en heel veel punten tellen kwamen alle vrijwillige medeorganisatoren en deelnemende schutters na de twee wedstrijddagen naar het clubhuis van SSVK. Daar werden de winnaars bekend gemaakt in zes verschillende categorieën met een onderverdeling tussen lady’s, senioren en super senioren (50+). De Hongaar Marcin Ciesielski won in de Standaard klasse. Echter omdat het een gecombineerde NK wedstrijd was, werd de Nederlander John van Uitert uitgeroepen tot Nederlands Kampioen 2016. De punten lagen nipt bij elkaar want nummer twee volgde met slechts een paar 10de procent verschil op de nummer 1.

Prijsuitreiking
De wedstrijdpassie duurde bij SSVK nog even voort. Zaterdag 26 november werd de kenmerkende Katwijkse GKG (Groot Kaliber Geweer) slotwedstijd verschoten. Nadat in den lande diverse andere laatste wedstrijden van het seizoen 2016 zijn verschoten, wordt de overall ranking vastgesteld door de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie). In januari – tijdens de eerste wedstrijd van 2017 – vindt de prijsuitreiking van 2016 plaats.