FOTOGemeente Katwijk

KATWIJK – Met 64 zonnepanelen op het dak en het gebruik van ledverlichting in de gehele winkel loopt de doe-het-zelfzaak Kluswijs in Katwijk aan de Rijn voorop op het gebied van duurzaamheid. “Het uiteindelijke doel is om energieneutraal te worden”, zo vertelt eigenaar Huibert Guijt aan wethouder Jacco Knape, die onlangs Kluswijs bezocht.

“Veel duurzaamheidsmaatregelen verdienen zichzelf snel terug”, geeft Huibert Guijt aan. “Je kunt dus als ondernemer verdienen aan duurzaamheid.” Buiten de verdienkans is het groene imago dat Kluswijs uitstraalt een andere reden om beter om te gaan met energie.

Hulp bij verdienen aan duurzaamheid
Ook Peter Zuijderduijn van 20Duurzaam20 is aanwezig bij het bezoek. Hij wil graag dat Katwijkse bedrijven laten zien dat ze goed bezig zijn met het verduurzamen van hun panden en hun bedrijfsvoering. De gemeente werkt samen met Stichting 20duurzaam20 om onder meer het bewustzijn van de Katwijkse ondernemer ten aanzien van verduurzaming te vergroten.

Energieke Regio Katwijk
Om het bewustzijn te vergroten is Energieke Regio Katwijk opgezet; een initiatief van de gemeente Katwijk, Rabobank Leiden-Katwijk, Parkmanagement Katwijk en 20Duurzaam20. Het motto van de Katwijkse Energieke Regio is: ‘Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid?’ De ervaring is namelijk dat duurzaamheid geen kostenpost is, maar een verdienkans. Belangrijk is dat Energieke Regio Katwijk lokale projecten opzet, waarbij lokale adviseurs aan lokale deelnemers adviseren. Een flink deel van de duurzame investeringen wordt vervolgens weer lokaal besteed. Ook dat is een vorm van duurzaamheid!

Top 10 duurzame bedrijven
Er zijn inmiddels 10 Katwijkse deelnemers aan de Energieke Regio, die we gerust als duurzame koplopers kunnen bestempelen. Het Andreas College was de eerste organisatie die zich aanmeldde. Daarna volgde Rabobank Leiden-Katwijk met hun gebouw aan de Rogstraat in Katwijk. De andere bedrijven zijn: aannemersbedrijf KBM, afvalverwerker VLK Recycling, producent van luchtkanalen Vink Systemen, potplantenkwekerij Quanthurium, Bakker van Maanen, producent van koelverse maaltijden Eetgemak, woningcorporatie Dunavie en restaurant Het Strand.

Wilt u meer weten over Energieke Regio Katwijk? Kijk dan op www.energiekeregio.nl of www.20duurzaam20.nl of stuur een e-mail naar info@energiekeregio.nl of info@20duurzaam20.nl.

Comments

comments

DELEN