Wanneer je afhankelijk bent van ondersteuning via de Voedselbank of De Voorraadkast, heb je vaak nog iets meer nodig dan voedsel alleen. Angelique Hogewoning opende daarom Het kledingkamertje.

Angelique weet waar ze het over heeft. Zij en haar gezin hebben een slechte financiële periode gekend, zo vertelt ze eerder deze week in RTV Magazine. “We hebben zelf ook bij de Voedselbank gelopen en we gebruiken nog De Voorraadkast van Co Viele. En in de zwaarste periode kwamen we tekort aan kleding. Je kinderen moeten te kleine kleding gaan dragen, jijzelf ook. Maar de Voedselbank is zo groot, daar is niet altijd genoeg kleding voor de cliënten. En als je kinderen nieuwe schoenen nodig hebben, dan is daar gewoon geen geld voor. En dan moet je toch kiezen tussen een boterham en schoenen, dan wordt het toch echt de boterham”, aldus Angelique.

Naast voedsel probeerde Co Viele van De Voorraadkast ook wat kleding aan te bieden, maar dit werd teveel werk. Angelique nam de taak graag van haar over. “Ik was al bezig met een gezinnetje dat het financieel slecht had, waarvoor ik kleding zocht. Maar ik liep tegen muren aan. Toen ben ik met Co in gesprek gegaan en die heeft me het extra zetje gegeven om Het kledingkamertje op te starten. Want ik was heel onzeker geworden, dus in dat opzicht heeft Het kledingkamertje mij ook geholpen; het weer durven.”

Het Kledingkamertje loopt inmiddels als een tierelier. Het kamertje is ook letterlijk een kamertje van acht vierkante meter bij Angelique thuis. De zakken gedoneerde kleding reiken tot de knieën en de hele dag is ze bezig met wassen, klaar hangen en cliënten ontvangen. Het is druk, geeft ze toe, maar ze doet het met liefde. “De mensen die bij me komen, zijn soms zo bang en al hun zelfvertrouwen kwijt. Ik heb heel veel verschillende dingen hangen, zodat je echt iets kunt vinden wat je leuk vindt. Want dat is ook belangrijk. Als je het financieel moeilijk hebt, zit je al slecht in je vel, en dan moet je ook nog eens kleding gaan dragen die niet bij je past. Daarvan raak je je eigen ik en je zelfvertrouwen kwijt. Ik weet hoe het voelt, en daarom doe ik het graag.”

Meer weten over Het Kledingkamertje? Kijk op Facebook: Het Kledingkamertje (Bollenstreek)