Katwijk – De auto in kunnen stappen en rijden waar je naar toe wilt, geeft velen een gevoel van vrijheid. Voor bijna een miljoen rijbewijsbezitters in Nederland is onbezorgd autorijden een probleem. Vrouwen hebben vaker last van rijangst dan mannen.
Rijangst kan zich uiten in specifieke situaties, zoals op de snelweg, filerijden, rijden door tunnels, of rijden langs het water. In deze gevallen rijden mensen vaak nog wel auto, maar vermijden zij de situatie waar zij bang voor zijn. Rijangst kan zich ook algemeen voordoen: de angst is dan niet gebonden aan een specifieke situatie. Mensen die hiervan last hebben, rijden vaak helemaal geen auto meer.
Bij rijangst krijg je het gevoel te blokkeren, het overzicht te verliezen en in paniek te raken. Heb je al eens een paniekaanval in de auto gehad, dan ben je vaak bang voor herhaling. Door de ‘angst’ voor de angst, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Geconfronteerd worden met angst is niet altijd makkelijk.
Wanneer men niet (meer) achter het stuur durft, is men afhankelijk van anderen om van A naar B te komen. Het herhaaldelijk vragen om hulp kan leiden tot schuld- en schaamtegevoelens en uiteindelijk zelfs tot eenzaamheid. Het openbaar vervoer biedt lang niet altijd uitkomst.
In oktober start Curamentis uit Valkenburg met de cursus ‘omgaan met rijangst’. In deze cursus leert men omgaan met angst en zo de angst meer onder controle krijgen.
Gerelateerd interview in RTVmagazine: