Volgende week, van 27 juni tot 1 juli, vindt de eerste ‘Week voor de Achtzaamheid’ vindt plaats. Een week waarin allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd om eenzame personen zich verbonden te laten voelen met de wereld om hen heen.

Juist nu, met de vakantie voor de boeg, bestaat er een grote kans dat veel mensen alleen achterblijven. De organisator van de Week voor de Achtzaamheid, Stichting Achtzaam, is sinds een jaar in Katwijk actief met hun dienstverlening en gaat vanaf deze zomer uitbreiden naar de Bollenstreek. Deze week markeert de kick-off van hun dienstverlening in Noordwijk. Door achtzaamheid, de kracht van aandacht, wil Stichting Achtzaam een positieve bijdrage leveren aan het leven van kwetsbare personen. Het aanpakken van eenzaamheid is niet zo ingewikkeld; we moeten het gewoon doen. Het is een kwestie van weer oprechte aandacht hebben voor elkaar, ofwel samen bouwen aan een achtzame samenleving.

Achtzaamheidjes
In de ‘Week voor Achtzaamheid’ zullen o.a. de luister-coaches van Achtzaam hun cliënten een extra ‘achtzaamheidje’ bezorgen. Dit zijn kleine attenties die iemand laten weten dat er even aan ze gedacht wordt. Kinderen uit de gemeenten Katwijk en Noordwijk zijn ook bij de ‘Week voor Achtzaamheid’ betrokken. In Noordwijk gaan de kindjes van kinderdagverblijf Pinokkio aan de slag om achtzaamheidjes voor de ouderen in woonzorgcentrum Jeroen te knutselen. Op dinsdag 28 juni zullen zij deze persoonlijk aan hen overhandigen. In Katwijk maken kinderen van BSO de Kleine Horizon een achtzaamheidje, zoals bijvoorbeeld een kaart of een tekening, voor de bewoners van verpleeghuis De Wilbert, gelegen in hartje Katwijk aan den Rijn. Op deze manier brengen we de kinderen op een lichte, vrolijke wijze met dit onderwerp in aanraking en kunnen we samen echt een verschil maken. Op donderdag 30 juni bezoeken de ‘Zingende Koffiemeisjes’ woonzorgcentrum Groot Hoogwaak in Noordwijk waar de inwoners worden toegezongen en achtzaamheidjes ontvangen. Voor iedereen die wel wat extra aandacht verdient, is er de mogelijkheid onze dienstverlening of een cadeaubon voor een achtzaamheidje cadeau te doen. Verder kan men van 27 juni t/m eind augustus bij de Albert Heijn Katwijk (Zeilmakersstraat) en Noordwijk in de speciale emballagezuilen statiegeldbonnen aan de stichting doneren. Met dit geld steunt u ons werk en kan er nog meer voor kwetsbare personen worden gedaan in uw gemeente.

Werk aan de winkel
Een behoefteonderzoek onder senioren in de gemeente Katwijk, uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in 2013, bracht aan het licht dat 11% van de senioren vanaf 60 jaar aangeeft af en toe eenzaam te zijn. Vanuit een eerder rapport opgemaakt door de GGD wordt aangegeven dat het zelfs om 44% gaat. Ongeveer 14 % van de senioren geeft aan in de nabije omgeving behoefte te hebben aan iemand op wie vertrouwd kan worden. Daaruit kunnen we concluderen, dat in de gemeente Katwijk volgens dit onderzoek feitelijk 1100 senioren wonen die af en toe eenzaam zijn en 1400 senioren, die in de nabije omgeving behoefte hebben aan iemand op wie vertrouwd kan worden. Volgens het eerdere rapport van de GGD zijn het er zelfs 4400. Werk aan de winkel!

Voor meer informatie: kijk op www.achtzaam.nl

Comments

comments

DELEN