KATWIJK – Vanaf 8 februari, 17.00 uur, start de verkoop van de eerste groep nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting in de Petronella van Saxenstraat/Kanaalstraat in Rijnsburg.

Deze woningen wekken een groot deel van hun eigen energie op door middel van zonnepanelen. Ook de isolatie en luchtdichtheid zijn van hoge kwaliteit. De 35 sociale huurwoningen, die gelijktijdig worden gebouwd, worden zelfs Nul-Op-de-Meter (NOM), hetgeen wil zeggen dat ze tenminste net zoveel energie opwekken als ze gebruiken. De energierekening wordt vrijwel nul.

Hiermee kondigt Dunavie, samen met de gemeente, een nieuwe fase aan van energieneutraal bouwen in Katwijk en is het project Petronella Van Saxenstraat een voorbeeld van het gasloos bouwen.

Ambities Dunavie op gebied van Duurzaamheid
De bouw van nul-op-de-meter woningen doen we niet alleen om ervaringen op te doen voor het realiseren van deze woningen in de toekomst, woningcorporaties hebben doelen te behalen op gebied van Duurzaamheid. En Dunavie is daarin ambitieus. “In 2020 hebben onze woningen gemiddeld Energielabel B. Ook willen we met duurzaamheidsmaatregelen de woonlasten voor onze huurders naar beneden brengen. Voor de bewoner betekent het niet alleen een lagere energierekening, maar ook meer wooncomfort. Natuurlijk moeten we daarbij ook insteken op het gedrag van huurders. We willen op naar een gasloze toekomst. Dat is natuurlijk erg ambitieus en dat kunnen we zeker niet in één keer doen of alleen. Over de weg ernaartoe zijn we realistisch. Kennis opdoen met dit project is een mooi begin”, aldus Alfred Busser, directeur Dunavie.

Het project
Het betreft 10 koopwoningen (4 rijtjes woningen en 6 twee-onder-een-kap) en 35 huurwoningen (twee bouwlagen). Niet alleen zijn de woningen zeer energiezuinig, het ontwerp is aangepast aan de omgeving. De woningen worden verwarmd (en gekoeld!) door een warmtepomp. Dit apparaat gebruikt zowel elektriciteit als de bodem onder de woningen om de woning te verwarmen en warm tapwater te produceren en doet dat zeer zuinig.

De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in het najaar van 2018. De aannemer is Boele & van Eesteren uit Rijswijk, onderdeel van Volker Wessels. Zij bouwen duizenden woningen van dit concept PlusWonen per jaar.

Comments

comments

DELEN