Zaterdag werd in het DunaAtelier aan de Boulevard een overzichtstentoonstelling van werk van Gerard Brouwer. Tijdens de opening werd de Katwijkse beeldhouwer verrast met een erepenning.

Jaco Knape reikte de gemeentelijke erepenning aan Brouwer uit, vanwege ruim 40 jaar onderscheidend beeldend kunstenaarschap.

Haringeters
Op de overzichtstentoonstelling in het DunaAtelier is de “Haringeters” (ook wel “Maatjes” genoemd) het meest recente werk van de Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer (1951). Zijn forse bronzen beelden verlevendigen het straatbeeld in tal van steden en dorpen. Het uitgebreide oeuvre bevat ook veel kleine beelden, waarvan een deel in het buitenland staat te pronken.

Nooit tevreden
Gerard Brouwer de bescheidenheid zelve. Wie spreekt over zijn “atelier”, verbetert hij: “werkplaats”. “Ik sta het liefst anoniem in een galerie met een deken over mijn hoofd”, zei hij ooit in een interview. Vrijwel nooit is hij echt tevreden met wat hij heeft gemaakt. Het “wow-gevoel” over wat hij heeft gemaakt, kent hij niet.

Evenwicht en rust
De doeners en denkers, gezinnen en zakenlui, sporters en muzikanten, zelfs de dieren in zijn werk stralen evenwicht en rust uit. Brouwer voelt zich sterk geïnspireerd door en verbonden met de zee. Het is daarom zijn grote wens dat zijn beeld “Haringeters” – dat indirect verwijst naar de historie van het vissersdorp – een plek krijgt op “zijn” Boulevard.

Te zien in DunaAtelier
Brouwers rake en sobere beelden tonen dat hij een ontvankelijk oog heeft voor mensen en dingen. De indrukken die hij opdoet hebben alleen de boodschap die uit het gegeven zelf spreekt. Niet meer en niet minder. Hij maakt beelden van herkenbare, alledaagse mensen, dieren en dingen. Van een afstand moet zijn werk herkenbaar zijn. Daarom zoekt hij in zijn werk naar het gebaar, niet naar bijvoorbeeld petjes, klompen of andere details. Wie een overzicht van Gerard Brouwers werk wil bewonderen, kan van 27 november t/m 5 februari op vrijdag t/m zondag terecht in het DunaAtelier tussen 14 en 17 uur.

4-schaatsers-brons-20x20x53-cm