KATWIJK – Het Europees Parlement wil een totaalverbod op pulsvisserij. Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde daar vandaag mee in, meldt de NOS.

Eerder besloten de Europese landbouwministers al dat pulsvissen flink wordt beperkt. Nederlandse vissers vrezen voor een miljoenenstrop omdat ze hun boten al hebben uitgerust met gespecialiseerd vistuig.

Met pulsvissen worden schol en andere bodemvissen met  elektrische schokjes van de bodem gelokt. Andere vissers maken daarvoor gebruik van zware kettingen die over de zeevloer slepen. Voor de bodem is de nieuwe techniek beter, zeggen de Nederlandse vissers en het kabinet. Bovendien zijn bijvangst en brandstofverbruik minder.

“Een dramatische uitkomst”, aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond, die met vertegenwoordigers van VisNed en de Visserijgemeenten aanwezig was bij de cruciale stemming in Frankrijk. “Deze uitkomst heeft grote gevolgen voor vele familiebedrijven in de visserijsector”, aldus Pim Visser van VisNed.

Comments

comments

DELEN