Het programma dat organist Everhard Zwart heeft samengesteld voor het Najaarsfestival in de Nieuwe Kerk is een feest der herkenning. Vrijdag 23 september gaat het gebeuren met stiekem een onbekende noot.

Die minder bekende noot is een werk dat in ons land nog moet landen. Rulon Christiansen (geb. 1949) schreef een zesdelige Lyric Symphonie.

Vader en grootvader Zwart
Het werk geeft een dikke knipoog naar componisten als Gordon Young. De gevestigde namen omarmen Christiansen. Een groot Bach-werk met voorspel en fuga spreekt altijd tot de verbeelding. Met Widor is de volgende orgelreus aan de beurt. Van hem het zangerige Cantabilé en het spel der gebroken akkoorden van het Scherzo uit de zesde symfonie. En dan uiteraard van eigen keuken werk van vader en grootvader Zwart. De ooit beroemde titularis van de Bovenkerk in Kampen heeft een variatiereeks nagelaten over De Avondzang.

Voorliefde van Zwart
Tot slot van Jan Zwart het fijnzinnige Morgenglans der eeuwigheid. Hiermee wordt de liefde voor het versieren van het geestelijk lied teer blootgelegd. Die voorliefde van Zwart spat er ook heel passioneel van af met het Postludium en Koraal over Alle roem is uitgesloten. En stralend volle werk in C-groot zet de laatste toon van een feest der herkenning voor de lichten doven en de herinnering is geboren.

Praktische informatie
De kerkdeuren zijn vanaf 19.45 uur geopend. U krijgt een programmaboekje van het concert. Bekijk voor gedetailleerde informatie de website www.sonk.nl

Foto: www.everhardzwart.nl

Comments

comments

DELEN