KATWIJK – ‘Meer achter de duinen’ is een tentoonstelling in het DunaAtelier aan de Boulevard in Katwijk die het rijke en diverse culturele leven in Katwijk onder de aandacht brengt. Vele Nederlandse en buitenlandse schilders lieten en laten zich inspireren door de kust van Katwijk, maar het dorp is een inspiratiebron voor beoefenaars van veel meer kunstvormen dan het schilderen. De expositie toont van deze diversiteit een dwarsdoorsnede. Het DunaAtelier is geopend van 10 februari tot en met 25 maart op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

De voormalige vissers- en tuindersdorpen Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn staan niet bekend om hun rijke culturele leven. Ten onrechte vond Anneke van Gijlswijk. Ze heeft dertig jaar in Katwijk aan den Rijn gewoond. In mei 2013 begon ze een maandelijkse interviewreeks met Katwijkse kunstenaars in het huis-aan-huisblad de Katwijksche Post. Oprechte liefde voor de kunsten bewoog haar de interviewreeks te maken.

Reeks
De van oorsprong Noordwijkerhoutse Anneke van Gijlswijk interviewde Katwijkse schilders, beeldhouwers, musici, componisten, rockbands, singer songwriters, kinderboekenschrijvers enzovoort. Die reeks zette ze voort totdat ze in januari 2017 op 61-jarige leeftijd overleed. Werk van alle geïnterviewde kunstenaars is tijdens de expositie in het DunaAtelier te bewonderen.

De twee zonen van Anneke Gijlswijk, Mark en Frank Siera, hebben de tentoonstelling gemaakt. De expositie is behalve een eerbetoon aan hun moeder ook een middel om haar opvatting dat Katwijk een rijk en gevarieerd kunstleven heeft, kracht bij te zetten. “Op die manier zetten we ook haar werk een beetje voort”, vindt Mark Siera. Zijn broer Frank: “Aandacht voor kunst is in Katwijk niet vanzelfsprekend.” De bijna vijftig interviews die hun moeder maakte hebben ze gebundeld in een boek, dat tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar is.

Geïnterviewden
Onder de geïnterviewden zijn onder anderen beeldend kunstenaar Gerard Brouwer, edelsmid Erika Houwaard, schrijfster Els Rooijers, actrice Diewertje Dir, theatermaker Frank Siera, de beeldend kunstenaars vader Bas en dochter Greet Haasnoot, schilder Riet van den Vijver, componist van game-muziek Siddhartha
Barnhoorn, singer songwriter Pieter van Vliet, beter bekend als Port of Call en als Nimbus 3000 en de fotografen Dirk van Egmond en Dick Hogewoning.

De bezoeker van de tentoonstelling Meer achter de duinen krijgt behalve schilderijen en beeldhouwwerken ook een televisiescherm te zien waarop fragmenten van films, toneel- en muziekstukken zijn te zien. In zeven weken tijd, tussen 10 februari en 25 maart, treden op een aantal zaterdagen verschillende kunstenaars op, die Anneke van Gijlswijk ook heeft geïnterviewd. Zo zal regisseur Arie de Mol voordragen uit eigen werk en violiste Emmy Storms een klassiek muziekstuk uitvoeren. Zangeres Oukje den Hollander zal liederen vertolken.

De broers Siera streven naar een expositie die een toegankelijke en vrolijke, maar ook eervolle blik op kunst in Katwijk moet opleveren, waarbij de bezoeker verrast zal zijn door het niveau in de voormalige vissers- en tuindersdorpen. De opening is op de dag van Anneke van Gijlswijks verjaardag.

Wie: Kunstenaars uit interviewreeks Anneke Gijlswijk

Wat: Expositie van schilderijen, beeldhouwwerken en veel andere kunstvormen

Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat

Wanneer: 10 februari tot 25 maart op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur

Toegang: gratis

Comments

comments

DELEN