KATWIJK – Vrijdag heeft wethouder Klaas Jan van der Bent samen met de leerlingen van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool de feestelijke aftrap gegeven van de jaarlijkse campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Doel van de campagne is om aan het begin van het nieuwe schooljaar extra aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid, nu vele kinderen en jongeren weer lopend of op de fiets naar school gaan.

Extra aandacht voor verkeersveiligheid
De campagne wordt uitgevoerd door gemeente, de regio Holland Rijnland en Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de politie en de scholen. ‘Met de start van het nieuwe schooljaar zullen kinderen en jongeren weer in groten getale de weg op gaan en deelnemen aan het verkeer’, zegt wethouder Klaas Jan van der Bent. ‘De drukte in de spits zal weer flink toenemen met veel onervaren fietsers. Daarom is het belangrijk aandacht te vragen voor het belang van veilig deelnemen aan het verkeer.’

Verkeersongevallen met kinderen
Niet alleen de onervarenheid in het verkeer van de kinderen speelt een rol, maar ook dat automobilisten niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen. Vooral in de drie maanden na de zomervakantie raken meer kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Jonge kinderen zijn mentaal en fysiek nog volop in ontwikkeling. Ze zijn impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Ook hebben jonge kinderen moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas in de puberteit gaan ze verkeersgevaren beter zien.

Veilig op weg
Volgens Veilig Verkeer Nederland kunnen zowel schoolgaande kinderen als automobilisten ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid verbetert. Wanneer jonge kinderen de route naar school nog niet goed genoeg kennen, is het advies aan ouders om met de kinderen samen de route te oefenen. De meeste verkeersslachtoffers vallen doordat automobilisten te hard rijden: te hoge snelheid in woonwijken is een groeiend probleem. Langzaam rijden is het devies, ga dus op tijd weg. Kan een automobilist de schoolroute mijden? Doen! En voor alle partijen geldt: blijf van je smartphone af in het verkeer!

Comments

comments

DELEN