KATWIJK – De herinrichting van de wijk De Noord is in volle gang.

Eind 2016 werd de nieuwe Sluisweg al opengesteld voor verkeer. Een van de belangrijkste wegen in De Noord. De Sluisweg is een fietsstraat geworden. Er wordt nog hard gewerkt in delen van de wijk om de nieuwe inrichting overal door te voeren. Daardoor komt er steeds meer samenhang in de vormgeving van de wijk.

Fietsstraat
Een fietsstraat is een belangrijke fietsverbinding waar autoverkeer voorkomt. Fietsers mogen hier in twee richtingen midden op de weg rijden. De auto is te gast en moet achter de fietsers rijden. Hard rijden, toeteren en fietsers opjagen levert een waarschuwing of zelfs een bekeuring op. Door fietsers hoofdgebruiker te maken wordt de snelheid uit de Sluisweg gehaald en hoopt de gemeente Katwijk de verkeersveiligheid in deze straat te verbeteren.

Groene vissen en speelroutes
De verkeersdrempels op de kruisingen met andere straten zien er anders uit. De opvallende groene vissen geven aan dat voetgangers – vooral kinderen – hier veel oversteken. Ze zijn bijvoorbeeld op weg naar een speelplek. Deze suggestieoversteken zijn onderdeel van zogenaamde speelroutes en zo ingericht dat oversteken hier beter zichtbaar is. Het is ook niet hetzelfde als een zebrapad en er geldt dus geen voorrang voor de voetganger. De vormgeving zorgt wel op een speelse manier voor aandacht in een straat die meer de nadruk legt op fietsen, wandelen en verblijven in de gezellige wijk De Noord.

Ook zijn her en der kleurtegels, speelpalen en straatmarkeringen aangebracht. Als het gehele project De Noord 2.0 gereed is, maken deze objecten deel uit van dezelfde speelroutes. Dit zijn routes die de kinderen kunnen volgen van speeltuin naar speeltuin. En met het mooiere weer in aantocht gaan weer meer kinderen buiten spelen. De objecten zelf zijn vaak al speelaanleidingen en nodigen uit tot bijvoorbeeld hinkelen of andere spelletjes. Maar belangrijk is vooral dat de route zo is gesitueerd dat de kinderen zich op een overzichtelijke manier door de krappe, maar gezellige wijk bewegen. De aandacht van de fietsers en het andere verkeer wordt getrokken door de vormgeving en zo ook voor de voetgangers en kinderen die van de ene naar de andere plek gaan.

Veiligheid voor alles
In de Meerburgkade en de Sluisweg geldt nu eenrichtingsverkeer. Hierdoor zijn er meer parkeervakken gerealiseerd en is de doorstroming door de krappe straten verbeterd wat de veiligheid ten goede komt. Dit houdt ook in dat half-op-de-stoep-parkeren (tenzij expliciet weergegeven) en parkeren in andere zones niet langer wordt toegestaan.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Goed plan gemeente. Eerste aanzet om de automobilst niet meer voorop te stellen. Nu in het hele centrum.

Comments are closed.