Zaterdag 21 januari fietst het team van Katwijk Smart Village samen met de leden van de Gemeenteraad langs tien stopplekken om ter plekke toelichting te geven op de maatregelen die vanuit de provincie zijn voorgesteld om de R-net bus door Katwijk te laten rijden.

Daarbij zal worden ingegaan op de nadelen die in de petitie Stop Katwijk op de Schop genoemd worden. De petitie is vorig jaar aan de burgemeester aangeboden.

Uitleg schadelijke gevolgen
Vanaf zomer 2015 is Katwijk Smart Village als burgerinitiatief bezig om de Gemeenteraad van Katwijk en de Katwijkse bevolking voor te lichten over de daadwerkelijke schadelijke gevolgen van de maatregelen die zijn voorgesteld. Het gaat daarbij om verkeersveiligheid, milieu, woonomgeving, fietsgemak, doorstroming voor auto’s, oversteekplaatsen voetgangers, duurzaamheid e.d.

Positieve punten R-net zijn in Katwijk al geregeld
In de plannen van R-net staat: “De bereikbaarheid van de Randstad gaat achteruit. Goede bereikbaarheid van wonen en werken is cruciaal voor de economische ontwikkeling. Daarom hebben de vier provincies en vier stadsgewesten in de Randstad de handen ineen geslagen om een hoogwaardig openbaarvervoernetwerk te ontwikkelen van trein, metro, tram en bus onder de naam R-net. R-net staat voor betrouwbaar, snel, comfortabel en frequent.”

Grote schade
Voor veel gemeenten komt R-net als geroepen en biedt het vele voordelen. Voor Katwijk is er hoegenaamd geen voordeel te bedenken, sterker nog, Katwijk wordt met uitvoering van de voorgestelde maatregelen grote schade toegebracht.

dynamische actuele reisinformatie
De voordelen van R-net: zoals dynamische actuele reisinformatie, gemakkelijke overstap zijn in Katwijk met de bussen 30 en 31 al prima geregeld. Iedere 7 à 8 minuten gaat er op werkdagen vanaf de Zeeweg een bus naar Leiden. Dynamische actuele reisinformatie is reeds geïnstalleerd en de gemakkelijke overstap wordt met de plannen van R-net niets beter dan wat het nu is. 

Foto: Pixabay